RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ANGREPET: Utenfor denne bygården på Grønland ble Imam Nehmat Ali Shah angrepet med øks mandag kveld.
ANGREPET: Utenfor denne bygården på Grønland ble Imam Nehmat Ali Shah angrepet med øks mandag kveld. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)

Drap og drapsforsøk på Grønland i natt

Sist oppdatert:
Oslo politidistrikt etterforsker drap på mann i parkeringshus og drapsforsøk på en imam i natt.

Oslo-politiet opplyste tirsdag morgen at de etterforsker knivstikkingen av imam Nehmat Ali Shahsom som et drapsforsøk.

Samtidig etterforskes et drap i en garasje på Grønland, men de to sakene settes ikke i sammenheng med hverandre.

Funnet livløs i garasje
Det var like over midtnatt natt til tirsdag at en mann ble funnet livløs i garasjen. Han døde senere på sykehus. Politiet omtalte umiddelbart dødsfallet som mistenkelig.

– Vi fikk melding klokken 00.07 om at en mann lå livløs i et garasjeanlegg på Tøyen. Mannen ble sendt til sykehus der han ble erklært død, opplyser operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til NTB.

– Det er ingenting som tyder på at det er noen sammenheng mellom disse to hendelsene, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved seksjon for vold og seksualforbrytelser.

ANGREPET: Imam Nehmat Ali Shah.

Politiet fikk klokken 23.16 mandag kveld melding om at en mann i 60-årene var blitt knivstukket på Grønland. Mannen ble sendt til sykehus med alvorlige skader.

Senere natt til tirsdag bekreftet styreleder Ghulam Sarwar ved moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat overfor Aftenposten at det var imam Nehmat Ali Shah som var blitt angrepet.

Imamen ble ifølge avisen angrepet med øks utenfor sitt hjem i Motzfeldts gate da han var på vei til moskeen for å lede kveldsbønnen. Imamen skal ha blitt angrepet bakfra med en liten øks på venstre side av ansiktet. En mann i moskeen forsøkte å ringe imamen da han ikke dukket opp til avtalt tid, men fikk ikke svar, skriver avisen.

Til Nettavisen forteller politiet at de ikke har funnet noe stikkvåpen, og at de derfor ikke vet hva som ble brukt i angrepet.

Ifølge VG skjedde imidlertid angrepet da imamen var på vei hjem fra kveldsbønnen. Sarwar opplyser til avisen at han og imamen spiste middag sammen før kveldsbønnen.


Stabil

– Vi er 40-50 personer som er på sykehuset nå og ber for at det skal gå bra. Imamen ligger på operasjonsbordet akkurat nå, sier Sarwar til Aftenposten.

De frammøtte fikk imidlertid ikke se imamen, og fikk beskjed om å komme tilbake på dagtid tirsdag.

Imamens tilstand er stabil, og han våknet natt til tirsdag.

– Tilstanden var livstruende, men er nå stabil, bekrefter Ole-Petter Jacobsen i krimvakten i Oslo politidistrikt til Nettavisen tirsdag morgen.


En mann ble mandag kveld alvorlig skadd da han ble knivstukket på Grønland i Oslo.


Maskert gjerningsmann

Politiet sikret seg opptak fra overvåkingskamera i området og startet avhør av vitner. Samtidig leter flere politipatruljer etter en gjerningsmann, som skal ha vært iført en hvit finlandshette.

– Han var maskert på en eller annen måte, og det søkes fortsatt etter ham, sier Jacobsen.

De videre beskrivelsene av gjerningsmannen går ut på at han skal ha hatt på seg en svart joggebukse med hvit stripe bak, en grønn og svart jakke, og grå sko med hvite såler.

Fakta: Norges største moské

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat er med rundt 5.000 medlemmer den største i Norge.

Menigheten åpnet i 2006 ny moské i Motzfeldts gate i Oslo med plass til 2.500 personer.

Imam Nehmat Ali Shah ble mandag kveld sendt til sykehus med alvorlige skader etter å ha blitt angrepet på åpen gate utenfor sitt hjem.

I mars 2006 ble fire personer sendt til legevakt etter å ha blitt angrepet av sju personer som tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen. Tre måneder senere var rundt 100 personer involvert i bråk etter at en mann brøt besøksforbudet til moskeen.

Intern maktkamp har blitt trukket fram som mulig årsak til de to episodene fra 2006, og en flere år gammel strid mellom to storfamilier skal ligge bak.

(Kilder: Central Jamaat Ahle-Sunnat, Wikipedia, Aftenposten, NTB)

(©NTB)


Tidligere konflikter

Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat ble grunnlagt i 1977 og har mer enn 5.000 medlemmer. Den var i utgangspunktet et samlingssted for førstegenerasjonsinnvandrere fra Pakistan. I dag er menigheten Norges største. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2.500 personer.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd har politianmeldt tre trusselepisoder mot norske moskeer. Den ene episoden dreide seg om funn av et avskåret grisehode utenfor Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland.

I mars 2006 ble fire personer sendt til legevakten etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og tikk til angrep på menn i bønn.

Tre måneder senere ble det bråk igjen da rundt 100 personer fra de forskjellige fraksjonene av menigheten var involvert i bråk etter at en mann brøt besøksforbudet til moskeen, men ingen ble skadd. Det ble spekulert i om intern maktkamp mellom to fraksjoner i moskeen kunne være årsak til de to episodene.

Storfamilier

– Vi i det muslimske miljøet har fryktet at noe slik kunne skje. En flere år gammel maktkamp innad i moskeen har gjort at styret har ekskludert flere medlemmer. Det har vært gjort forsøk på å megle, men disse har mislyktes, og det har ført til at to fraksjoner står steilt mot hverandre, sa ansvarlig redaktør i det politiske og religiøst uavhengige magasinet Qiadat, Mohammad Sharif, til NTB etter hendelsen i mars 2006.

Ifølge Aftenposten er det to storfamilier som har stått sentralt på hver sin side. De to har uttrykt støtte til hver sin imam og begge klanene har flere støttespiller i moskeen. Prestisje og makt er del av konflikten, da de som styrer menigheten kan bestemme hvordan pengene skal brukes og hvilke gjeste-imamer som skal inviteres. Den ene av de to storfamiliene har vært støttespiller for imam Nehmat Ali Shah.

Moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat på Grønland.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere