RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drapsdømt nektes frikjennelse

Foto: Kjetil Mæland (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Etter å ha sonet 18,5 år for et drap han ikke gjorde, gledet funksjonshemmede Fritz Moen seg til å bli frikjent i retten. Nå sier lagmannsretten nei.

Fritz Moen har nå anket avgjørelsen til Høyesteretts kjæremålsutvalg.

Moen hadde sett fram til en hovedforhandling i lagmannsretten der en lagretten avsa en frikjennende dom. En hovedforhandling i retten ville nærmest bli av rent symbolsk karakter, fordi Riksadvokaten allerede har lagt ned påstand om frifinnelse for drapet på Sigrid Heggheim (20) i Trondheim i 1976.

Vil spare penger
Nettopp derfor ønsker ikke Borgarting lagmannsrett å bruke ressurser på en hovedforhandling, men heller å avsi dom uten forhandling, men la hele affæren bli en papirsak.

Moen selv reagerer svært sterkt på avgjørelsen. I sitt svar til Borgarting lagmannsrett skriver Moen:

- Jeg er fortvilet og opprørt
«Etter alt det som jeg har gjennomgått helt fra jeg ble pågrepet av politiet den 7. oktober 1977 har jeg sett fram til den 7. oktober i år som en milepell i mitt liv. At jeg endelig skulle få en offentlig bekreftelse på at samfunnet erkjenner en del av den urett jeg har blitt utsatt for. Jeg har i mange måneder telt dager fram til den 7. oktober.»

«Jeg blir fortvilet og opprørt når dommeren tillater seg å skrive at «det ikke er grunn til å benytte domstolens ressurser til innkalling til et slikt rettsmøte når resultatet er gitt på forhånd og slik behandling ikke er nødvendig». Jeg er skuffet. Vil ikke samfunnet en gang gi meg denne dag som jeg nå har sett fram til så lenge?»

Hjulpet av privatetterforsker
Riksadvokaten la ned påstand om frifinnelse i desember i fjor, etter at privatetterforsker Tore Sandberg, med midler fra Se og Hør, i flere år hadde etterforsket saken. Til slutt kunne han legge fram bevis som overbeviste Riksadvokaten om at Moen ikke hadde tatt livet av Heggheim.

Moen er ennå dømt for drapet på Torunn Finstad i Trondheim i 1976. Moen og Sandberg mener at han også i denne saken har blitt utsatt for justismord, og Sandberg jobber videre for å få også denne saken gjenopptatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere