*Nettavisen* Nyheter.

Drapsdømte får gå fritt

I en måned har tre menn som er dømt for metanol-drap i Østfold, spasert rundt som frie menn. En hån, mener de pårørende, som frykter å møte dem på gata.

04.05.05 22:33

TV 2 Nyhetene møtte drapsdømte Rolf Tore Moe mens han pusset opp en skole i Moss. I tingretten ble Moe dømt som hovedmannen i metanoltragedien i Østfold. Han ble dømt til 12 års fengsel og har anket dommen.

Han og to andre menn som også er dømt for giftdrap, spaserer rundt som frie menn i Moss.

- Jeg synes det er riktig. Jeg har ikke gjort det som jeg er dømt for, sier Moe til TV 2 Nyhetene.

- Urettferdig
Det er helt forferdelig at de er på frifot, mener datteren til en mann som døde av forgiftet sprit fra de tre drapsdømte.

- De har drept pappa, men de bare valser ut fra retten og kan gjøre som de vil. Samtidig må vi være redde for å møte dem hele tiden. Det er så urettferdig, sier hun, og legger ikke skjul på at hun har mistet tilliten til rettssystemet.

Moe skjønner de pårørendes fortvilelse:

- Hvis de mener dommen er riktig, forsvarer jeg at de synes det er ille at vi går fri. Hadde jeg vært så kynisk, hadde jeg fortjent en slik straff, sier han.

Fossum «fri mann»
Per Erik Fossum, som i dag ble dømt for to metanol-drap, fikk også forlate retten uten å bli fengslet.

I påvente av at ankesaken skal opp i lagmannsretten, kan Fossum leve som en fri mann.

For verken i Oslo eller i Moss mener påtalemyndigheten at det er riktig å varetektsfengsle de som er dømt og som ikke allerede sitter inne.

- Det er en vurdering av om fengslingsvilkårene er oppfylt, og vurderingen er at det er de ikke. Derfor har det heller ikke vært begjært fengsling, sier Pål Lønseth, aktor i de to metanolsakene.

- Pårørende ikke nok
I tillegg til for eksempel rømningsfare eller ødeleggelse av bevis, kan tiltalte fengsles ut fra hensynet til folks alminnelige rettsoppfatning.

Det ble gjort blant annet i Orderud-saken, men altså ikke i metanolsakene.

- Jeg ser at spesielt pårørende reagerer på det, men det er altså ikke alene tilstrekkelig for å oppfylle lovens vilkår om varetektsfengsling, sier Lønseth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag