Drapsfrifinnelse omgjort

Juryen hadde frikjent Trond Hansen (38) for drapet på Tom Prent i 2001, men fagdommerne i Borgarting lagmannsrett satte tirsdag juryens kjennelse til side.

Trond Hansen ble dømt til 13 års fengsel i Oslo tingrett i april i fjor. Etter å ha tatt betenkningstid anket han dommen til lagmannsretten. Der har saken vært behandlet etter nyttår og ble avsluttet tirsdag da juryen, etter tre timers vurdering, kom fram til det overraskende resultatet å frikjenne den tiltalte mannen.

Etter at juryens kjennelse var lest opp i retten satte imidlertid de tre juridiske dommerne juryens avgjørelse til side.

Drept i senga
–Dette betyr at saken nå blir tatt opp til ny behandling av lagmannsretten, men at den i neste omgang blir behandlet av en stor meddomsrett, sier aktor, statsadvokat Arild Holden i en kommentar til NTB.

Vinskribenten Tom Prent (57) ble drept av tolv knivstikk i hodet, ansiktet og overkroppen natt til lørdag 8. september 2001. Prent lå i sengen sammen med kona Anne-Mette Prent, da det meningsløse drapet skjedde. Ektefellen greide imidlertid å stikke av fra drapsmannen.

Trond Hansen leide en hybel i Prent-parets enebolig på Nordstrand i Oslo på drapstidspunktet. I tingretten ble Hansen også funnet skyldig i å ha knivstukket og skadd Prents ektefelle Anne-Mette Prent. Han ble i tingretten dømt til å betale henne, de to døtrene og offerets mor en oppreisning på til sammen 520.000 kroner.

Strid om rus
–Jeg la vekt på at tiltalte var bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Dette skyldes forhold som ikke legges på påstander om selvforskyldt rus, sier forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk til NTB.

Det har stått sentralt under begge rettssakene at Trond Hansen var betydelig påvirket av alkohol og medikamenter drapsnatta. Stridsspørsmålet har vært om graden av bevisstløshet i gjerningsøyeblikket var selvforskyldt, og dermed straffbart, eller ikke.

–Trond Hansen var i en meget spesiell livssituasjon. Han hadde et samlivsbrudd og personlig konkurs bak seg. I tillegg slet han med betydelige psykiske problemer og hadde fått avslag på søknad om behandling, sier Ihlebæk.

Strid om varetekt
Like etter at juryens kjennelse om frifinnelse var lest opp oppsto nærmest kaotiske tilstander i rettssalen. Både offerets pårørende og den tiltalte selv brøt sammen.

Aktor fikk tirsdag medhold i sitt krav om at den tiltalte skulle sitte i varetekt til lagmannsretten er ferdige med ny behandling av saken.

–Spørsmålet om varetekt vil bli påkjært til Høyesteretts kjæremålsutvalg. Jeg sammenlignet saken med at Gamal Hosein ble sluppet ut av varetekt. I dag er Trond Hansen frisk og utgjør ingen trussel for samfunnet, sier Ihlebæk.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag