Drapstiltalt angrer på skudd

Dømt for drap på politimann

Dømt for drap på politimann Foto: (Scanpix)

- Jeg skulle ønske det var ugjort, sa drapstiltalte Tore Iversen tirsdag i tingretten. I mai 2002 skjøt og drepte han politispaneren Bjarte Berthelsen (27) utenfor en nattklubb i Oslo.

09.09.03 17:37

Iversen er tiltalt for drap under skjerpende omstendigheter på politispaneren Bjarte Berthelsen (27) på utestedet Galleriet i Oslo i 2002. Da rettssaken startet tirsdag 9. september, erkjente tiltalte straffskyld for uaktsomt drap, men ikke straffskyld etter tiltalten om forsettlig drap.

- Handlet i nødverge
- Han tar det fulle ansvar for å ha forvoldt Berthelsens død, men mener han var i en nødvergesituasjon, sier Iversens forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til NTB.

Iversen erkjente også å ha båret et skarpladd, ulovlig ervervet våpen på offentlig sted.Foran avdødes foreldre og slektninger, beskrev den drapstiltalte tirsdag sin oppfatning av hendelsen som endte med at Berthelsen ble drept på utestedet Galleriet i Oslo sentrum 20. mai 2002.

- Alt skjedde på refleks. Han kom mot meg i full fart. Så snudde han seg brått, og jeg oppfattet det som om han skulle trekke et våpen mot meg. Jeg trakk mitt eget våpen og avfyrte to skudd rett fram, og jeg så at jeg traff, forklarte tiltalte i retten.

Et tredje skudd gikk av like før, da han trakk våpenet opp av bukselinningen.

Iversens forklaring er ikke i samsvar med grunnlaget for tiltalen. Politiet mener at Berthelsen ble truffet av to skudd, og at det siste ble avfyrt etter at han falt i bakken. Tiltalte hevdet at han ikke avfyrte noen av skuddene da han sto over Berthelsen med hevet våpen.

Tiltalte og drapsofferet havnet i håndgemeng inne på utestedet Galleriet, der tiltalte har forklart at han følte seg "fullstendig underlegen" .

- Jeg ble ekstremt redd og trakk meg ut av situasjonen og ut i gaten, forklarte Iversen.

Var paranoid
Av 27-åringens forklaring går det fram at han gikk i en konstant redsel for å miste livet etter at han ble knivstukket og skutt etter vinteren samme år. Iversen har bekjente i B-gjengen, og skal ha blitt truet på livet av ledende personer innen A-gjengen. Retten har oppnevnt to sakkyndige som skal vurdere om Iversen lider av posttraumatisk stress (PTS).

27-åringen opplyste også retten om at han brukte kokain daglig for å takle hverdagen. Drapskvelden hadde han sniffet kokain og drukket 10-12 flasker øl.

- Årsaken til at Berthelsen døde var den frykt jeg fikk på stedet, og fordi jeg forlot hjemmet mitt med et skarpladd våpen når jeg ikke burde forlatt hjemmet mitt i det hele tatt, sier Iversen.

Det er satt av åtte dager til behandling av saken i tingretten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag