*Nettavisen* Nyheter.

Drapstiltalt ba familien om unnskyldning

VIL HA «RIKTIG» STRAFF: Drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen i samtale med sin advokat Odd Ivar Grøn etter rettssaken mot ham ble avsluttet torsdag ettermiddag. Foto: Peter Tálos (NTB scanpix)

Aktor mener det er få formildende trekk rundt drapet på Bjarte Hansen (58) og vil ha stesønnen i fengsel i 18 år. Forsvareren mener klienten er et offer for omfattende omsorgssvikt i barndommen og ba om kortere straff.

16.04.15 17:44

Dom i den rystende drapssaken faller 6. mai. Da vil det bli klart om dommer Elisabeth B. Løvold ser argumentene fra forsvarer Odd Ivar Grøn om at en barndom fylt av bråk, rus og vold fra en dominant stefar, skal gi reduksjon i straff. Kim Andreas Kristiansen har aldri forsøkt å dekke til at han natt til 14. august i fjor drepte og parterte stefaren hjemme i boligen i Øyer i Oppland. Ved å true en kamerat fikk han transportert likdelene til et skogsområde noen kilometer bort hvor de forsøkte å tenne fyr på den døde.

– Mangel på respekt

– Handlingen bærer, slik jeg ser det, preg av en total mangel på respekt for menneskeliv. Denne manglende respekten taler for en meget lang straff, sa aktor Iris Storås i sin prosedyre før hun endte med å legge ned påstand om straff i 18 år.

Statsadvokaten sa at det ikke var noen formildende omstendigheter å ta hensyn til utover at Kristiansen har avgitt en full tilståelse i saken. At 24-åringen hadde en vanskelig barndom, og at drapsofferet var den viktigste årsaken til det, kunne ikke tillegges betydelig vekt, hevdet hun.

– Bjarte Hansen er jo død og har ikke vært i stand til å forsvare seg mot det som er kommet fram i retten. Vi kan ikke utelukke at det har vært et mer nyansert bilde av ham enn hva som er kommet fram. Det har også kommet fram positive sider, sa Storås.

Forsvarer Odd Ivar Grøn så derimot saken fra en helt annen side. Han trakk fram at selv drapsofferets egne biologiske barn kom med sterke karakteristikker av den drepte faren i retten.

– Avdødes opptreden overfor den tiltalte og i og for seg hans søsken må tildeles vekt når det skal utmåles straff. Etter vår vurdering er de formildende omstendighetene i denne saken så tydelige og så mange at de overskygger de straffeskjerpende omstendighetene, sa Grøn.

Hans konklusjon var at klienten burde dømmes til fengsel imellom 11 og 12 år.

Aksepterer ikke

De etterlatte familiemedlemmene har lagt ned krav om oppreisningserstatning på 200.000 kroner hver. Kristiansen avviste disse kravene da saken startet og mente penger ikke er egnet til å reparere de problemene som familien strever med. Dette er ikke bistandsadvokaten enig i.

– De har forklart og de er her i retten i et forsøk på å forstå, men selve drapet og den etterfølgende handlingen er noe mine klienter ikke kan akseptere. Derfor har de begrunnet sine krav om oppreisningserstatning. Penger kan ikke rette opp den skaden som er skjedd, men det er nå slik systemet er her i Norge, sa bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal på vegne av familien.

Kameraten som ble truet til å hjelpe til med å frakte likedelene, krever opptil 50.000 kroner i erstatning.

Siste ord

– Jeg angrer dypt på det som er skjedd, og håper at konflikten i våre familier vil ta slutt. Jeg vet at familien er sterk at den vil reise seg igjen, sa 24-åringen da han fikk ordet før retten ble hevet.

Gjennom hele rettssaken har han stått for hva han gjorde, men nekter for at han bør straffes for særdeles skjerpende omstendigheter.

– Jeg håper retten kommer til en riktig straffereaksjon, sånn at vi kan legge dette vonde kapitelet bak oss, avsluttet tiltalte. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.