Drapstiltalt for retten i Tyskland

49 år gamle Eli Synnøve Høyland ble funnet drept i sin leilighet på Vardeneset i Stavanger torsdag 19. februar.

49 år gamle Eli Synnøve Høyland ble funnet drept i sin leilighet på Vardeneset i Stavanger torsdag 19. februar. Foto: (Tore Jensen, Haugesunds Avis / SCANPIX)

Den 29 år gamle mannen som er tiltalt for forsettlig drap på Eli Synnøve Høyland (49) i Stavanger i februar, stilles for retten i Tyskland.

21.06.04 13:51

Trolig kommer saken for retten i sommer.

Mannens forsvarer, advokat Anne Kroken, sier til NTB at den norske utleveringsbegjæringen ikke ble tatt til følge fordi mannen har både tysk og norsk statsborgerskap. Mannen har norsk mor og tysk far.

Fem til femten år
Tysk påtalemyndighet tok ut tiltale mot 29-åringen for forsettlig drap for halvannen uke siden. Tiltalen har en strafferamme på fra fem til femten års fengsel.

Rettssaken kommer opp i Landgericht Verden utenfor Bremen. Saken kan ifølge advokaten starte allerede i slutten av juli, senest i løpet av august.

- Tyskerne har veldig strenge regler for utlevering av egne borgere. Teoretisk sett skjer det bare hvis tiltalte selv hadde insistert på at saken skulle overføres. Min klient ville for retten i Tyskland, sier advokat Kroken.

Kvalt
Eli Synnøve Høyland ble kvalt i sin egen leilighet i Stavanger i midten av februar. Den da 28 år gamle mannen med dobbelt statsborgerskap ble pågrepet i Tyskland to uker etter drapet.

Han var da siktet for forsettlig drap av politiet i Norge. I tillegg var han på rømmen fra Åna fengsel, der han sonet en dom på ett år og ni måneder for vinningsforbrytelser.

Ikke møteplikt
En kompliserende faktor ved det tyske rettssystemet er at de norske vitnene ikke har plikt til å møte i tysk rett.

- Vi kan få en situasjon der de norske vitnene blir innkalt til retten, men de har ikke plikt til å møte. Det kan føre til at retten må til Norge og foreta bevisopptak med vitnene. Dette kan komplisere saken, sier advokaten.

Soner i Tyskland
Den norske utleveringsbegjæringen hadde et subsidiært krav om at mannen rettsforfølges i Tyskland dersom tyske rettsmyndigheter ikke ville utlevere ham på grunn av hans tyske statsborgerskap.

Norske justismyndigheter har subsidiært også bedt om at han soner resten av straffen fra Norge i Tyskland.

Skulle han bli frifunnet i tysk rett, vil mannen ikke senere kunne bli stilt for retten i Norge.

29-åringen har hele tiden benektet ethvert kjennskap til drapet på Eli Synnøve Høyland. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag