*Nettavisen* Nyheter.

Draptstiltalt fetter frykter for livet

Foto: Jørgen Berge/TV 2 Nettavisen

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Den drapstiltalte fetteren nekter å forklare seg i dobbeldrapssaken fordi han frykter at kriminelle miljøer skal utsette ham og hans familie for livsfare.

22.02.05 18:24

- Jeg er redd for at gjerningsmannen eller gjerningsmennene vil utsette meg eller min familie for fare, svarte den drapstiltalte mannen da hans forsvarer Marius Dietrichson spurte hvorfor han ikke ønsket å forklare seg.

Bestialsk
Den 23 år gamle mannen er tiltalt for å ha drept sin fetter og hans kjæreste på en svært grusom måte. Ifølge tiltalen skal han ha påført fetteren ca. 40 stikk-, skjære og huggskader i hode- og halsregionen, mens han skal ha drept kjæresten ved å stramme en snor rundt halsen hennes.

Da rettsaken startet i Oslo tingrett tirsdag, sa den drapstiltalte mannen først at han ikke ønsket å si noe utover å nekte enhver befatning med drapene. Men etter hvert kom han likevel med en forklaring på sin taushet:

- Jeg er redd for en kriminell organisasjon med opphav i Kina. De kan være brutale og de har stor makt. De kan lett drepe flere mennesker, sa fetteren, noe forsvarer Dietrichson utdypet overfor pressen i rettens lunjspause.

Han fortalte at det er snakk om et kinesisk miljø som driver med menneskesmugling.

- Har ikke drept noen
Tiltalte gikk langt i å antyde at det er den kriminelle organisasjonen som må stå bak dobbeltdrapet på studenthybelen på St. Hanshaugen i Oslo i februar i fjor, men han ønsket ikke å si eksakt hvem det er han frykter.

- Min taushet betyr ikke at jeg har gjort noe. Jeg har bare ikke mot nok til å si det. Jeg er uskyldig og har ikke drept noen, sa den drapstiltalte 23-åringen.

- Jeg vet at hvis jeg ikke snakker, så vil det virke ugunstig for meg selv, men samtidig vil jeg ikke sette sikkerheten til mine foreldre i fare. Jeg tror alle vil forstå hva som er viktigst for meg, sa fetteren i retten.

Deretter ble han spurt av dommeren om han nå ønsket å forklare seg ytterligere i saken. Da svarte han «nei».

Så ikke inn på hybelen
Den drapstiltalte mannen har i flere politiavhør fortalt at han hadde et godt forhold til det drepte studentparet, og at han var mye sammen med sin fetter siden de begge kom til Norge omtrent samtidig.

Etter hvert som de drepte studentene ble kjærester, ble kontakten noe mindre, men alle tre var gode venner, har 23-åringen fortalt til politiet. Den drapstiltalte mannen bodde bare to etasjer over paret i studenthuset, og han var ofte på besøk hos dem.

Studentparet ble funnet drept den 20. februar i fjor, men det er usikkert hvor lenge de da hadde ligget døde. Det var den drapstiltalte fetteren som fikk en vaktmester til å låse seg inn på hybelen.

Selv har han forklart at han ikke gikk inn på rommet, og at han heller ikke kikket inn etter at vaktmesteren oppdaget de to døde.

Økonomisk motiv?
Aktor la i retten fram tre hovedbevis mot mannen, deriblant fun av fotspor, tiltaltes bruk av en av de dreptes mobiltelefon samt et mistenkelig uttak av penger med den drepte kvinnens bankkort. Tiltalte skal ha hatt et stort behov for penger, og påtalemyndigheten mener dette kan være et motiv for drapshandlingen.

Mannen spilte mye på spilleautomater, og hadde flere tusen kroner i gjeld.

23-åringens forsvarer slo derimot tilbake mot bevisene som aktor la fram i sitt innledningsforedrag.

- Er det slik at det har vært to eller flere personer inne på rom 405, vil jeg vel kunne si at det ikke er en enkeltstående handling begått i affekt. Det retter fokus mot et helt annet miljø enn familien, et miljø knyttet til menneskesmugling. At noen kan drepe et familiemedlem og få med seg en kamerat, det kan jeg ikke skjønne, sa forsvarer Marius Dietrichson i retten.

Ukjent DNA-funn
Dietrichson påpekte at det blant annet er funnet DNA på åstedet som ikke stammer fra tiltalte.

- På repet som ble funnet kvelt rundt halsen til den avdøde piken, er det funnet DNA-spor av en ukjent profil. Det betyr at det ikke er den tiltaltes DNA, sa Dietrichson.

Forsvareren hevdet også at det langt fra er sikkert at det var den drapstiltalte 23-åringen som tok ut penger med den drepte kvinnelige studentens minibankkort torsdag den 12. februar 2004.

- Det kan ha vært kvinnen som tok ut pengene. Hun kan ha vært i live på dette tidspunktet, sa forsvareren.

Ifølge aktor ble studentparet trolig drept denne torsdagen, mellom klokken 01 og klokken 22.07 da pengene ble tatt ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Foreldrene tilstede
Tilstede da rettsaken startet var begge foreldene til den drepte mannen, i tillegg til faren og en onkel til kvinnen. Disse fulgte saken fra et eget rom med innsyn til rettsalen gjennom et vindu.

Familien til de drepte skal senere forklare seg i saken.

Det er satt av ti dager til rettsaken.

TV 2 Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.