RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dras inn i Guantanamo-skandale

Sist oppdatert:
Idar Vollviks teknologieventyr har levert overvåkningsutstyret som brukes på den omstridte Guantanamo-basen.

Ifølge NRK har DynaPel, hvor Idar Vollvik er konsernsjef, levert utstyret som benyttes til å overvåke områdene rundt fangeleiren hvor USA holder terrormistenkte uten tiltale eller dom. Til sammen er 25 avanserte datakameraene - kalt Steady Eye - i bruk i fangeleiren som den amerikanske marinen driver, melder NRK.

Utstyret er installert mellom infrarøde kameraer og overvåkingsskjermer og gjør det mulig å se detaljer på svært lang avstand, opplyser finansdirektør Tore Formo i DynaPel.

Torsdag rykket Amnesty International med en rapport med kritikk av Aker Kværner. Dette er anklager som er rettet mot det Røkke-dominerte selskapet i lengre tid, men har blitt avvist av Aker Kværner.

Les også: Røkke kan bli tortur-dømt

Vollvik sier i en kommentar at DynaPel ikke har visst hvor det avanserte overvåkingsutstyret har blitt levert og brukt.

- Vi har ikke hatt kontroll på denne leveransen. Det er rett og slett umulig. Vi er et lite produksjonsselskap i oppstarten, som har distributører som har blant andre forsvaret i USA som kunde. Vi kan gjerne fortelle dem at det ikke er ønskelig at de leverer vårt utstyr, men det vil de nok neppe ta hensyn til. De har jo kjøpt utstyret til sitt lager, og hvor det havner har vi ikke kontroll med, sier Vollvik.

Samarbeidet er nå er avsluttet, ifølge Vollvik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere