RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvarets mediesenter/Scanpix

Drept soldat bisatt i Kristiansand

Sist oppdatert:
Onsdag ble Christian Lian - en av de fire norske soldatene som ble drept av en veibombe i Afghanistan - bisatt.

Løytnant Christian Lian ble 31 år. Onsdag ble han bisatt fra Oddernes kirke i Kristiansand, som den første av de fire norske soldatene som ble drept av en veibombe i Afghanistan 27. juni. Blant de mange frammøtte var foruten representanter for Forsvaret blant andre ordfører Per Sigurd Sørensen i Kristiansand, melder TV 2 Nyhetene og fvn.no.

På oppdrag for Norge og Isaf
Sammen med orlogskaptein Trond Bolle (41), fenrik Simen Tokle (24) og kvartermester Andreas Eldjarn (21) døde Lian på oppdrag for Norge og den internasjonale Isaf-styrken. De var en del av den norskledete stabiliseringsstyrken (PRT) i Meymaneh. De kjørte et pansret Iveco-kjøretøy da veibomben rammet dem.

Skulle møte lokale ledere
De fire var en del av et såkalt MOT-lag (Military Observer Team) og var på vei til et møte med lokale ledere i Almar cirka 30 kilometer vest for byen Meymaneh. Styrken beveget seg gjennom kjent område i en kolonne besteånde av pansrede kjøretøyer. Klokka var 17.26 lokal tid da den ene bilen kjørte på en veibombe. Eksplosjonen var meget kraftig og alle i bilen ble drept.

Erfaren offiser
I sin minnetale i Oddernes kirke beskrev kontreadmiral Haakon Bruun-Hanssen, generalinspektør for Sjøforsvaret, Christian Lian som en av de mest erfarne offiserene i Kystjegerkommandoen. Han var inne i sin fjerde periode i Afghanistan.

- Med sin erfaring og dyktighet var Christian en rådgiver, instruktør, mentor, lagspiller og enorm ressurs for alle i avdelingen, sa Bruun-Hansen ifølge Forsvarets nettside mil.no.

Hedret for tapperhet og mot
Lien var innblandet i flere kamphandlinger i sin tid i Afghanistan og ble hedret med militærkorset for personlig tapperhet og mot etter kamper i Meymaneh 7. februar 2006. Han var osgå med i kamphandlingene 2. mai i år, der flere norske soldater ble såret.

Bisettes denne uken
Andreas Eldjarn og Trond André Bolle bisettes torsdag i henholdsvis Tromsø og Østre Toten, mens Simen Tokle blir bisatt i Ballangen fredag, ifølge NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere