RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drepte faren - ble frikjent

Sist oppdatert:
ARENDAL (TV 2 Nettavisen): Alle fire som var tiltalt for å ha drept familiefaren Bashkim Hasani på Sørlandet sykehus i Arendal i fjor, ble torsdag frikjent.

Nedenes tingrett fastslo at alle fire hadde grunn til å frykte for sine liv. 11. desember i fjor drepte de Hasani på Sørlandet sykehus i Arendal.

- Drap fremsto som eneste løsning, ingen av de fire hadde tro på at de kunne gjøre noe annerledes, sa tingrettsdommer Anne-Kristine Hagli.

Vurderer anke

Påtalemyndigheten er overrasket over frifinnelsen.

- Riksadvokaten vil avgjøre om dommen blir anket i løpet av fire uker. Men jeg vil si jeg er overrasket over dommen, etter det vi hevdet i retten. Retten har tydeligvis vurdert dette annerledes, sier statsadvokat Kjell Boye til TV 2 Nettavisen.

Boye berømmer den svært lange dommen for å være grundig.

- Det er en meget grundig dom, både når det gjelder det faktiske grunlaget og den rettslige vurderingen av nødvergeparagrafen, sier Boye.

For å verge seg
- Retten legger til grunn at drapet ble begått for å verge seg mot fremtidige handlinger fra den avdøde. Det er ikke lett å si om det var nødvendig å drepe, men det avgjørende er hva som fremsto som nødvendig for de tiltalte i gjerningsøyeblikket, leste juridisk meddommer Knut Otterbeck i dommen fra Nedenes tingrett torsdag.

Tingrettsdommer Anne-Kristine Hagli slo fast at alle fire hadde deltatt i overlagt drap etter grundige overveielser.

Retten fant ingen grunn til å betvile innholdet i det beskrevne redselskabinettet familiefaren skal ha plassert dem i.

Arver 500.000
Familiens eldste sønn på 15 år og eldste datter på 19 år stakk sin 41-år gamle kosovoalbanske far Bashkim Hasani (41) med en rekke knivstikk på Aust-Agder sykehus 11. desember i fjor.

Barna er i dag 16, 18, 20 år. Moren er 38 år. To mindreårige barn er ikke involvert, og kan arve livsforsikringen på 500.000 kroner.

Statsadvokat og aktor, Erik Erland Holmen mente de to eldste søsknene planla og drepte sin tyranniske far. Dermed lød påstanden overlagt drap for disse, og medvirkning til overlagt drap for moren og søsteren.

Likevel mente han ulykkelige omstendigheter i hjemmet spilte en stor rolle, og mente de skal dømmes etter den formildende straffeparagrafen kalt ”berettiget harme”.

Kaldblodig

Forsvarer Alice Jervell var svært fornøyd etter frifinnelsen.
Forsvarer Alice Jervell var svært fornøyd etter frifinnelsen.

Straffepåstanden var 10 års fengsel for mor og den eldste datteren, 8 år for 18-åringen 6 år for den i dag 16 år gamle sønnen.

- De oppførte seg som kaldblodige drapsmenn, sa aktor, statsadvokat Erik Erland Holmen forrige måned.

Mens 20-åringen innrømmer drap etter nødverge, avviste alle de andre drapstiltalen, og hadde nødverge kun som sekundær påstand.

- Eneste utvei
- Hun skal ikke straffes. Hun hadde rett til å drepe. Drap var eneste utvei for at 19-åringen skulle redde seg fra sin far. Hun handlet i nødverge, etter grov trakassering, vold og seksuelle overgrep gjennom mange år, hevdet advokat Alice Jervell, som forsvarer den i dag 20 år gamle datteren.

Retten fant det ikke bevist at den i dag 38 år gamle kona til avdøde forgiftet ham, selv om det ble funnet store mengder tramadol i blodet hans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere