Drepte pappa - venter i spenning

ARENDAL (TV 2 Nettavisen): En mor og tre barn kan om kort tid bli frikjent for drapet på far og ektemann etter nødvergeparagrafen.

15.03.04 11:54

- Hovedspørsmålet i denne saken er om den skjerpede trusselsituasjonen i forkant av drapet gir rett til drap etter nødverge, sa lagdommer Ivar Danielsen i sin rettsbelæring mandag morgen.

Ingen kan bli kjent skyldig for drap hvis drapet er begått i rettmessig nødverge.

To av barna drepte den 41 år gamle familiefaren i sykesengen.

Like etter klokken 10 mandag trakk de ti jurymedlemmene i Agder lagmannsrett seg tilbake. Da hadde lagdommer Ivar Danielsen i en time forklart juryen hovedtrekkene i saken, og pekt på nødverge som det absolutt mest sentrale.

Liten støtte
Aktor vil ha den serbiske moren (39) og barna på 21, 18 og 16 år dømt for overlagt drap. Den eldste datteren og eldste broren stakk sin kosovoalbanske far i hjel med kniv på Arendal sykehus 11. desember 2002.

Førstestatsadvokat Erik Holmen mener de tiltalte lyver om omfanget av terror, trusler og overgrep. Men han fikk liten støtte i Danielsens rettsbelæring.

- Jeg har en klar anbefaling til lagretten. Jeg finner ingen saklig grunn til å tvile på de tiltaltes fremstilling. De virker svært troverdige, overbevisende og detaljrike. I det vesentlige er de i overensstemmelse med hverandre, og fastholdt gjennom hele saken, sa Danielsen.

Fire krav til nødverge
Skal det foreligge nødverge etter straffelovens paragraf 48, må fire vilkår være oppfylt. De må være utsatt for et ulovlig angrep, utøvelsen av nødverge må være avvergende eller forsvarende.

Motangrepet må ikke gå lenger enn formålet, og må ikke være ubetinget utilbørlig.

I denne saken gjelder det preventiv nødverge, altså påstår forsvarerne at de drepte ham med vilje, delvis med overlegg, men altså i nødverge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag