*Nettavisen* Nyheter.

Drikker stadig mer

I fjor kjøpte nordmenn 63 millioner liter alkoholholdig drikke fra Vinmonopolet.

Det er en økning på 3,9 prosent fra 2003. Økningen var størst for svakvin. I tillegg ble det solgt 83.000 liter alkoholfri drikke.

- Tallene er ikke overraskende, for vi har sett en økning over flere år. Mye av økningen kan nok forklares med faktorer som øket kjøpekraft, svekket grensehandel og et stadig mer utbredt kontinentalt drikkemønster blant nordmenn, sier Informasjonssjef Trine Melgård i Vinmonopolet til TV2 Nettavisen.

Langsiktig økning
I et lengre perspektiv viser statistikken fra Vinmonopolet at det ble solgt drøye 14 millioner liter mer drikke i 2004 enn i 1999. Dette tilsvarer en økning på 28 prosent over en femårsperiode.

- Økningen skyldes også avgiftsreduksjoner, åpning av stadig flere utsalg og innføring av selvbetjente pol. Frykten for metanolsprit har nok også lagt en demper på etterspørselen etter smuglersprit, mener Melgård.

Nedgang for smuglersprit
Øyvind Horverak, forsker hos Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), sier til TV2 Nettavisen at salget av smuglersprit har sunket som en konsekvens av frykten for metanolsprit.

- Vi beregner at smuglersprit sto for rundt en til to prosent av det totale forbruket i fjor. I 1999 var andelen på tre til fire prosent, og nedgangen skyldes i hovedsak frykt for metanolsprit, forteller han.

SIRUS regner med at salget av sprit hos Vinmonopolet har steget med fem prosent som følge av metanolsaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.