RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drømmer du om å utvikle spill?

(Getty Images)
Sist oppdatert:
Det er vanskelig å bli spillutvikler hos verdenseliten, men ikke umulig.

Ifølge amerikanske medier har det aldri har vært større etterspørsel etter spilldesignere i USA enn nå. Altså gjelder det å smi mens jernet er varmt, men hvor kan man utdanne seg til spilldesigner i Norge? Og har du en sjanse på det internasjonale jobbmarkedet?

Høyskolelektor ved spilldesignlinjen på Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH), Eivind Brevik, sitter med svarene.

Info:Bachelor i spilldesign ved NITH

- Det viser seg og være vanskelig å få jobb i USA. Selskapene fokuserer på lokal kunnskap, at folk har en tilhørighet til stedet hvor arbeidsplassen ligger. Kanadiere vil gjerne ha kanadiere for eksempel, forteller han.

Vanskelig å få arbeidstillatelse

Arbeidstillatelse er heller ingen dans på roser over dammen.

- USA er veldig proteksjonistiske. Om selskapet skal velge mellom to arbeidstakere med samme kompetanse fra utlandet eller USA vil valget alltid falle på sistnevnte. Systemet er lagt opp slik at myndighetene på en måte velger for dem.

- Hva anbefaler du?

- Ta en bachelorgrad i Norge og master i utlandet. Det er økonomisk lurt å ta første del av utdanningen i Norge. Du er ung og kan spare penger, samtidig som du blir sikrere på yrkesvalget, sier han.

Han påpeker at en slik kombinasjon også gjør deg mer attraktiv i siste ledd av ansettelsesprosessen.

- Du får et stort konkurransefortrinn, poengterer Brevik.

Ikke umulig

- Men for dem som drømmer om å utvikle spill hos de store internasjonale selskapene. Er det mulig?

- Det er en lang og hard vei, men det går an ja. Du må finne de rette miljøene og treffe riktige mennesker. I Norge går gjerne rekrutteringsveien gjennom det store internasjonale selskapet Funcom. Disse kan føre deg til enda større aktører.

Brevik opplyser om at våre svenske og danske venner også har tunge internasjonale selskaper som er verdt å jobbe seg inn i.

- Knytter man nyttige kontakter i studietiden?

- Absolutt. Våre studenter er med på konferanser i hele Norden. Blant annet «Nordic Game». Har du talent og viser det fram her, ligger du godt an, forteller høyskolelektoren.

Godt jobbmarked hjemme

For dem som kunne tenke seg en arbeidshverdag i moderlandet er veien enklere.

- I Norge ser det egentlig veldig bra ut. Elever med en bachelorgrad i spilldesign kan jobbe med så mangt. Dette er et voksende marked. Blant annet er det stadig nyetablering av bedrifter som driver med digital visualisering og mobilutviklere. Men her som ellers, du må møte riktige personer, sier han.

Interessen for faget er ifølge Brevik mangfoldig.

- Totalt sett halvparten av alle som søkte NITH i fjor ville studere spilldesign. Omtrent 80 elever startet opp i høst.

Det er heller intet krav om forkunnskaper, men absolutt en fordel.

- Men dagens unge er født og oppvokst med data. De har basiskunnskaper. Dessuten går det på interesser. De fleste søker på grunn av genuin interesse, forteller han.

Ujevn kjønnsfordeling

Ikke overraskende er det guttene som dominerer korridorene hos NITH, men en del jenter har det blitt med årene.

- Jeg tror dette vil endre seg i større grad. Den neste generasjonen er digitalt innfødte og vil forårsake en utjevning.

Han tror fokuset på å lage spill for begge kjønn vil øke.

- Det er et veldig stort marked som venter på spill som appellerer mer til samtlige kjønn, avslutter Brevik.

Høgskolen i Hedmark underviser også i spilldesign. Her kan du ta en Bachelor i opplevelsesproduksjon og interaktive medier eller i virtuell kunst og design. Se høyskolens hjemmesider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere