Gå til sidens hovedinnhold

Drømmer om å jobbe inne

Hele Østlandet fryser. Sjekk når vi får varmere vær.

(iOslo.no) Med et tosifret antall minusgrader fryser Østlandet seg fordervet. Men når vi hutrende setter oss i bilen klokken halv åtte, og forbanner air condition-anlegget fordi det ikke blir varmt i samme sekund som vi skrur om tenningslåsen, skal vi vite en ting: Det finnes de som har det verre. Mye verre.

Sjekk været der du bor

- Når det er veldig kaldt er det noen ganger du drømmer om å jobbe inne, sier fiskeren Vidar Iversen (36) til iOslo.no.

Har du bilder eller tips om folk vi burde skrive om i kulda? Tips oss på tips@ioslo.no.

I bitende kulde står han og selger fersk fisk på brygga. Det vil si, kulden gjør sitt til at fisken nærmest er gjennomfrossen.

- Det er nok et av de kaldeste yrkene, men man venner seg til det. Det verste er at det fryser på fjorden, og at fisken fryser. Men det er klart det er kaldt, sier Iversen.

Varm på henda
Den kalde, våte fisken blir plukket opp og lagt i poser, mens kundene peker og forklarer hva de vil ha. Gummihansker uten foring er det eneste som beskytter 36-åringens venstre hånd mot sprengkulda. Den høyre hansken er kastet.

- Nå er jeg faktisk varm på henda, sier han til den vantro journalisten.

- Så dette er ikke så ille?

- Jeg har jobbet i 20 minus og sjøsprøyt. Det er mye kaldere enn dette. Nå går det fint, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Bare olabukse
Han avslører gjerne hva han har under, og kommer med et lite tips i tillegg:

- Jeg har bare olabukse og genser, i tillegg til kjeledressen og buksa. Men så har jeg gode sko og spesialsydde sokker. Det har mye å si at du ikke fryser på beina, sier Iversen.

Men uten kundene fryser selv hardbarkede fiskere.

- Uten kundene blir det kaldt. Det er mange som har sympati med meg når de kommer hit og handler. Jeg fryser også hvis jeg bare står her, sier Iversen.

Fortsatt kaldt
Meteorolog Anders Sivle ved Meteorologisk institutt forteller til iOslo.no at været vil holde seg kaldt ut uken.

- Det er ikke de store endringene for Sør- og Østlandet sin del. Det vil være rundt ti minus om natten, og fire-fem minus om dagen. Lokalt kan det bli enda kaldere, opp mot 15 minus enkelte plasser, sier han.

I fjellet og innlandet kan temperaturen komme opp mot 25 minusgrader nattestid. Noen steder vil det være lokal tåke og frostrøyk om morgenen, men dette vil forsvinne utpå dagen, og været blir kaldt og klart.

Rolig vind
Heldigvis gjør vinden som varmegradene og glimrer med sitt fravær.

- Det ser ut til å være ganske rolige vindforhold, sier Sivle.

Endringene i været kommer sannsynligvis over helga.

- Et lavtrykk er på vei inn i Norskehavet, men det er usikkert når det kommer og hvor det plasserer seg. Så det er vanskelig å si hvordan det påvirker oss, men sannsynligvis blir det mer skyer og kanskje noe nedbør, sier Sivle.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken