Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dropper søknadsplikt og nabovarsel for asylmottak

GJØR UNNTAK: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og regjeringen finner det nødvendig å lempe på kravene i byggesaker for å få bosatt asylsøkere fort nok.
GJØR UNNTAK: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og regjeringen finner det nødvendig å lempe på kravene i byggesaker for å få bosatt asylsøkere fort nok. Foto: (Byggeindustrien)
Sist oppdatert:
- Vi må sikre at asylsøkere får tak over hodet før vinteren, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

En midlertidig forskrift fra regjeringen skal sørge for raskere etablering av asylmottak. Forskriften unntar kravet om søknadsplikt og formell nabovarsel og en rekke kvalitetskrav.

Les også: Tallet på asylsøkere mer enn halvert

I Oslo har byrådet fått kritikk fra naboer i Vestre Aker for å planlegge en asyllandsby for 1000 personer på et friområde. Kommunen har sagt ja til UDIs forespørsel om å bosette ytterligere 3000 asylsøkere i 2016, men nei til å samle alle på ett sted.

Les også: Vil bygge asyllandsby for 1000 personer i Oslo

- Dette er ingen vanlig byggeprosess, uttalte byråd Geir Lippestad (Ap) til Nettavisen fredag.

I Kongsberg reagerer naboer på UDIs planlagte asylmottak i høyskolens tidligere lokaler. Der har Facebook-gruppen "Nei til 1000 flyktninger på Raumyr" fått 1000 medlemmer.

Les også: - Jeg har blitt kalt en umenneskelig idiot

På Bolkesjø i Notodden kommune i Telemark har 20 år gamle Mina Gjerde fått oppmerksomhet etter å ha frontet skepsisen til et asylmottak med 580 beboere i et lokalsamfunn med 40 fastboende

- Akutt behov

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) gjør det klart at det er krise i mottaksapparatet og at saksbehandlingstiden må ned.

Les også: Ser bratt nedgang i antall asylsøkere til Råde

- Det er akutt behov for raskt å få etablert nye asylmottak. For å sikre at asylsøkere får tak over hodet før vinteren, har vi vedtatt en midlertidig forskrift for å få på plass praktiske løsninger raskt. Vi er i en situasjon der vi må finne gode løsninger og unngå lange saksbehandlingsprosesser, sier Sanner ifølge en pressemelding fra regjeringen.

- Men vi må også unngå at det brukes kostbare løsninger, som hotell, sier han.

Den nye forskriften gir departementet fullmakt til å beslutte midlertidig unntak fra byggesaksbehandling og tekniske krav ved opprettelse av asylmottak og omsorgssentre for enslige mindreårige asylsøkere under 15 år.

Kravet om søknadsplikt for midlertidig bruksendring og midlertidig plassering av byggverk er blant de tingene departementet kan fire på.

Trenger rundt 350 plasser hver dag

UDI har store problemer med å få etablert et tilstrekkelig antall mottaksplasser. Hver dag trenger rundt 350 flere mennesker innkvartering.

- Kommunene har vist stor velvilje og stått på for å håndtere flyktningesituasjonen. Til tross for dette, er det ikke mulig å skaffe nok innkvarteringsplasser innenfor ordinære prosesser. Plan- og bygningsloven er ikke utformet med tanke på akutte situasjoner som dette, sier Sanner.

UDI har innført rutine om at den som vil drive asylmottak må kunne dokumentere at de har orientert kommunen og gitt ordfører og rådmann all relevant informasjon før tilbudet gis til UDI.

Fakta: Færre asylsøkere

Klikk for å åpne faktaboksen

Det har vært en nedgang i tallet på asylsøkere til Norge sist uke, men fortsatt er det behov for nye mottaksplasser, ifølge UDI.

De eksakte tallene blir presentert av UDI-direktør Frode Forfang mandag ettermiddag.

Søndag kom det 45 nye asylsøkere til Norge over grensestasjonen Storskog ved Kirkenes. Tallet for hele uka ble dermed 314. Det er færre enn uka før, da det kom 492. (©NTB)

Dersom departementet beslutter å unnta et prosjekt fra krav om søknad og gir tillatelse til midlertidig bruksendring eller plassering, vil kommunen bli informert om dette.

Den midlertidige forskriften gjelder fra 27. november og til 30. juni 2016.

Les også: Venstre vil ha selvdrevne asylmottak

Ba kommunene skynde seg

Allerede 22. oktober sendte Kommunal- og moderniseringsdepartementet ved statsråd Jan Tore Sanner H) og Justisdepartementet ved Anders Anundsen (Frp) et brev til norske kommuner med oppfordring til rask behandling av søknader om etablering av asylmottak. Her ba departementene kommunene bruke de mulighetene som ligger i plan- og bygningsloven, blant annet gjennom å holde sakene unna kommunestyrene gjennom dispensasjon til andre kommunale organer. Nå er altså forskriftene i tillegg myket opp.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!