*Nettavisen* Nyheter.

Droppet å måke skoletaket

Foto: Tipser.no / Daniel Dale Laabak (Tipser.no / Daniel Dale Laabak)

Undervisningsbygg satte livene til 380 elever i fare.

02.03.09 22:04

Mandag ettermiddag kollapset et leskur på 400 kvadratmeter på Haugerud skole i Oslo på grunn av store snømengder på taket. Fire elever klarte såvidt å redde seg ut før taket braste ned.

Nå viser det seg at Undervisningsbygg, som har ansvaret for sikkerheten til elevene ved alle de 177 Oslo-skolene, lot vær å fjerne snøen på leskuret da de måkte taket på resten av skolen for omlag to uker siden. Det til tross for at det var store snømengder på taket av skuret som elevene daglig oppholder seg under.

- Resten av skolens tak ble måkt i uke sju og uke åtte, sier kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg til Nettavisen.

- Men hvorfor ble ikke snøen fjernet fra leskuret?

- Det vet vi ikke. Det må vi sjekke opp i morgen, sier Thorsen.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Les også: Leter gjennom Rimi-raset

- Skal ikke skje
Haugerud skole i Oslo har 380 elever. Bare flaks gjorde at ingen av dem kom til skade. Elevene som måtte redde seg ut, løp da de hørte det begynte å knekke i bygningen, ifølge politiet.

Politiet og brannvesenet søkte gjennom raset med hunder, fordi de fryktet at noen elever kunne ha blitt tatt av raset etter å ha funnet to skolesekker på rasstedet.

- Det ble observert to skolesekker, så vi var til å begynne med usikre på om det var elever til stede. Politiet har søkt gjennom med hunder, uten å ha funnet noe, heldigvis, sier vaktkommandør Hans Morten Hansen ved 110-sentralen hos Oslo brann- og redningsetat til Nettavisen.

Undervisningsbygg beklager det som har skjedd.

- Undervisningsbygg beklager på det sterkeste det som har skjedd. Det er vårt ansvar at skolene er sikre for elevene i Oslo, sier Thorsen.

Tung snø på taket er høyst sannsynlig årsaken til kollapsen, ifølge Undervisningsbygg.

- Det vi antar er at det er snømengden og at det eventuelt kan være noe med selve leskurets kontruksjon som gjorde at det falt sammen. Men dette er bare antagelser. Dette skal vi undersøke nærmere, sier kommunikasjonsdirektøren.

Undervisningsbygg sier de nå vil gå gjennom rutinene sine.

- Vi må gå gjennom rutinene våre. For det som skjedde i dag skal ikke skje, sier Thorsen til Nettavisen.

- Ekstra utsatte skoler
- Det har jo kommet mye snø i Oslo, og snøen er tung. Har dere kontroll over situasjonen?

- Vi har bedrevet kontinuerlig snømåking, men i morgen skal vi sjekke ut om alle skolene vi har bestilt måking på, faktisk har fått utført det, sier Thorsen.

Hun sier de både i dag og i morgen skal gjøre det de kan for å sjekke at de har gjort det de skal.

- Undervisningsbygg har ansvar for alle skolene i Oslo, og vi må til enhver tid som eier og forvalter sørge for at skolene er sikre, uansett om det er snø eller andre ting som krever ekstra aktsomhet, sier Thorsen.

- Har dere en grense for hvor mye snø det kan være før dere måker et skoletak?

- Vi hart ikke faste grenser, men vi har skoler som er ekstra utsatt når det kommer mye snø. Det er skoler med flatt tak bygget på 60- og 70-tallet. Så der må vi være ekstra påpasselige, sier hun.

Haugerud skole ble bygget på 70-tallet, også leskuret som kollapset.

- Håper det var en glipp
Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Merete Agerbak-Jensen, har det øverste ansvaret for skolebyggene. Hun krever et svar på hvordan leskuret kunne rase sammen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg vil gjerne ha en ordentlig forklaring på hva det var som skjedde, sier Agerbak-Jensen til Nettavisen.

- Det viser seg at taket ikke var blitt måkt for snø. Hva synes du om det?

- Da er det ikke bra nok, sier Agerbak-Jensen

Hun er uansett glad for at ingen personer kom til skade.

- Jeg er veldig glad for at ingen kom til skade, men jeg har ikke fått noen forklaring på hvorfor det ikke var måkt, hvis det var det som var problemet. Jeg håper det bare er en glipp, sier Agerbak-Jensen.

- Vi må passe godt på
Byråden påpeker at det nå er veldig viktig at de som har ansvaret for å måke snø av kommunale bygg, gjør dette.

- Vi må jo passe veldig godt på vi også i de kommunale byggene, både i forhold til is og snø, at istapper blir fjernet og snø blir fjernet der det er mye snø, sier Agerbak-Jensen.

- Så de forskjellige som har ansvaret for kommunale bygg må være like påpasselige som de private. Nå har det falt mye tung snø også, sier hun.

Også tidligere mandag raste et tak som følge av tung snø, da i en Rimi-butikk i Larvik.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.