RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Droppet advarsel - scenen raste

Sist oppdatert:
Kommunen har tidligere nektet folk å hoppe foran scenen i Førdehuset. Denne gangen advarte de ikke, og da gikk det galt.

17 ungdommer ble skadd da det gulvet over orkestergraven raste sammen under en konsert med bandet Spetakkel i Førdehuset onsdag. To personer ligger fortsatt på sykehus, men ingen av dem har livstruende skader.

- Det er trist det som har skjedd, konstaterer kommunalsjef Håkon Simland i Førde kommune overfor TV 2 Nettavisen.

- Mente det var uforsvarlig
Førde kommune står som eier av Førdehuset, som er Førdes faste konsertsted. De siste årene har det blitt arrangert en rekke konserter i lokalet.

Da uhellet skjedde, var det den lokale astma- og allergiforeningen som sto som konsertarrangør.

- Vi spilte, ungdommene kom helt fram til scenen og sang med. Alt så ut til å gå bra til vi kom til det siste refrenget, fortalte Spetakkel-vokalisten onsdag ettermiddag.

Gulvet dirret under vekten av hoppende ungdommer, før det falt sammen på den ene siden.

Senest for noen uker siden spilte bandet Briskeby på den samme scenen. Da ba arrangøren, som var Førde kommune, om at publikum ikke måtte stå foran scenen å hoppe.

- Også Briskeby oppfordret folk til å komme frem til scenen, og vi grep da inn og mente at dette var uforsvarlig, ikke fordi vi var engstelige men for å være på den sikre siden, sier kommunalsjef Simland TV 2 Nettavisen.

Sa ingenting til arrangør
Kommunalsjefen bekrefter at de også under tidligere konserter har bedt folk om å ikke stå på det senkbare gulvet foran foran scenen. Men samtidig presiserer han at gulvet skal tåle hele 28 tonn.

- Og her var vi ikke i nærheten av den belastningen, sier Simland.

Arrangøren av onsdagens konsert ble aldri varslet om kommunens tidligere hoppe-nekt.

- Det ble ikke gjort i dette tilfellet, sier kommunalsjefen til TV 2 Nettavisen.

- Hvorfor sa dere ingenting?

- Vi visste ikke hva som skulle skje, og har derfor ikke grepet inn. Det var en annen arrangør, og vi hadde ikke vakter der inne, sier Simland.

- Ikke laget for hopping
Det senkbare gulvet ble montert i 1974, og en av dem som var med å monterte gulvet opplyser at lemmen ikke er beregnet for at flere hundre ungdommer skal stå og hoppe på den.

- Gulvet er beregnet for rundt 60 personer som sitter på stoler, sier daglig leder Andreas Magerholm i Mecano AS til TV 2 Nettavisen

Siden monteringen på 1970-tallet har han og hans firma ført jevnlige kontroller med gulvet.

- Det er veldig beklagelig det som har skjedd. Jeg undrer meg over hva som har gått galt. Det kan være noe i betongen som har sviktet, men jeg vet ikke, sier Magerholm, og fortsetter:

- Når man hopper opp og ned blir det en stor belastning, det blir som en trampoline, sier Magerholm.

Han presiserer at gulvet er konstruert for å tåle en ganske en stor belastning.

- Gulvet er festet med fire vaiere, og disse tåler sju tonn hver, altså 28 tonn til sammen, sier Magerholm.

Politiet etterforsker
Politiet har nå iverksatt full etterforskning av ulykken.

- Vi har jobbet både i går kveld og i dag tidlig for å avklare en del ting i forbindelse med kontroll, tilsyn og forskrifter. I dag begynner vi også med de tekniske undersøkelsene på selve åstedet, sier etterforskningsleder Dag Øyen ved Førde og Naustdal lensmannskontor til TV 2 Nettavisen.

Han ønsker ikke å spekulere i årsaken til ulykken. Det ønsker heller ikke Førde kommune.

- Jeg synes ikke vi skal spekulere eller legge skylden på noen før vi får en avklaring på hva som har skjedd, sier kommunalsjef Simland til slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere