RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drugtest: Politiets nye testmetode fører til flere anmeldelser for ruskjøring


TAR FLERE RUSKJØRERE: Ved hjelp av Drugtest5000 tar politiet tre ganger så mange ruskjørere sammenlignet med i 2014.
TAR FLERE RUSKJØRERE: Ved hjelp av Drugtest5000 tar politiet tre ganger så mange ruskjørere sammenlignet med i 2014. Foto: Up
Sist oppdatert:
2.046 personer ble anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand i fjor, nesten tre ganger så mange som i 2014. Politiets nye testinstrument er noe av årsaken.

– Det nye instrumentet kalt Drugtest, som avslører pille- og narkotikamisbruk, er noe av grunnen. Tidligere hadde vi kun betjentenes observasjon, men nå kan dette enkelt avsløres med spyttprøver, sier sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, til P4.

En annen grunn til at flere tas for ruskjøring, er den enkle grunn at UP kontrollerer flere enn før.

Anslag fra Statens vegvesen og Folkehelseinstituttet viser at mellom 70.000 og 140.000 personer kjører i rus hver dag, og at rus har vært en medvirkende årsak til hver fjerde dødsulykke.

LES også: UP tok 44 prosent flere for ruskjøring i 2016

Ruskjøring er årsak til en av fire omkomne i trafikken, og Nettavisen skrev om Drugtest da den kom i fjor høst.

- En av hundre sjåfører er ruset, altså møter man på ruskjørere ganske ofte, sa leder i Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, til Nettavisen da.

- Drugtest5000 er ikke et bevisinstrument, men spytteprøver som gir indikasjoner. Disse følges igjen opp med blodprøve, forteller UP-sjefen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere