RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drukningshelga

Solskinnshelga har vært preget av en rekke tragiske drukningsulykker.

Med sol fra blå himmel og temperaturer opp mot 30 grader over store deler av landet, har mange funnet veien til nærmeste vann for å ta seg en dukkert de siste par dagene.

Ikke alle har overlevd svømmeturen.

For dårlig til å svømme
Tre personer har omkommet i ulykker i forbindelse med vann og sjø i helga. Ytterligere fem jenter var nær ved å drukne. I tillegg er en 17 år gammel gutt savnet etter at kanoen han satt i veltet på Sel i Gudbrandsdalen.

Se oversikt over helgas drukningsulykker nederst i saken.

Ifølge Norges Svømmeforbund er altfor mange nordmenn dårlig til å svømme, og spesielt gjelder dette barn og eldre mennesker.

- Kunnskapsministeren følger ikke opp ansvaret for svømmeundervisningen i skolen. Det ser resultatet av nå i helgen – med alle drukningsulykkene, presidenten i Svømmeforbundet, Per Rune Eknes, til Nettavisen.

Han er redd ulykkene vi har sett denne helga bare er begynnelsen.

- Det vil bli flere drukningsulykker utover sommeren, tror han.

Dobbelt så flinke
De mest svømmedyktige er de mellom 25 og 39 år.

- Da disse vokste opp, var kapasiteten på svømmehaller veldig bra. I dag derimot, blir svømmeundervisningen neglisjert, mener Eknes.

Ifølge læreplanen skal alle norske barn lære å svømme. Men en rekke skoler tilbyr ifølge Eknes, kun ti timer svømmeundervisning totalt. På disse ti timene skal 11-12-æringene lære å svømme.

- Ti timer holder ikke i det hele tatt. Vi i Svømmeforbundet sier at barn må ha minst 45 timer med svømmeundervisning for å bli svømmedyktige, sier Eknes.

I Danmark kan 70 prosent av alle barn på ti år svømme 200 meter eller lengre. I Norge kan bare 40 prosent av alle ti-åringene svømme like langt.

- Danske barn er dobbelt så flinke som norske til å svømme. Det er bekymringsfullt med tanke på at vi lever i et land hvor vi treffer på vann nærmest uansett hvor vi beveger oss.

Ris til regjeringen
Den rødgrønne regjeringen lovet å gi alle norske barn bedre svømmeopplæring.

- De har ikke gjort som de har lovet. Kommuneøkonomien har riktignok blitt bedre, men pengene har ikke gått til å ruste opp svømmehallene, påpeker Eknes.

Han synes regjeringen nå må få opp farta.

- En tverrpolitisk utdanningskomité på Stortinget vedtok å opprette en låneordning for kommuner som vil byge eller ruste opp svømmehallene sine. Men regjeringen har ikke fulgt opp – de bør få etablert denne ordningen så fort som mulig, sier Eknes.

Dette er helgas ulykker:

Søndag morgen ble en mann i begynnelsen av 60-årene funnet død i vannet ved en brygge i Brevik i Telemark. Det var forbipasserende som fant mannen flytende i vannet.

Omtrent samtidig ble en annen mann funnet omkommet ved et lite vann i Nordmarka utenfor Oslo. Mannen ble funnet av tilfeldig forbipasserende ved 10-tiden søndag morgen.

Lørdag døde en mann i 20-årene fra Sarpsborg under bading. Mannen var ute og svømte da han forsvant under vann .

En 17-åring er savnet etter at kanoen veltet i Sel i Gudbrandsdalen lørdag ettermiddag.

Ei 11 år gammel jente ble dagens helt, etter at hun reddet i land tre jenter (15, 17 og 23 år) som var i ferd med å drukne på badestranden ved Rakkevik i Stokke lørdag kveld. Jenten

Ved midnatt natt til lørdag la to 16 år gamle jenter ut på svømmetur tvers over Hurdalsjøen i Akershus. To og en halv time senere kom den ene jenta i land på andre siden av sjøen – sterkt nedkjølt. Kusina ble plukket opp av en robåt – også hun sterkt nedkjølt etter den lange svømmeturen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere