RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dørum vil inn i stua di

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Får justisminister Dørum og regjeringen det som de vil, skal det nå bli lov til å avlytte stua, soverommet eller kontoret ditt, uten at mistanken mot deg er overhengende stor.

Det har tidligere vært lov å avlytte telefoner, men ikke å installere avlyttingsutstyr i et rom. I lovforslaget som skal legges frem for Stortinget ønsker justisminister Odd Einar Dørum (V) å gjøre det enklere for politiet og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) å igangsette avlytting, også i stua til mistenkte.

- Det er ikke så mye grunn du skal ha for å kunne avlytte, men du skal likevel ha en grunn, sa Dørum under en pressekonferanse fredag.

Lovforslaget bygger på en utredning gjort av et metodeutvalg. Her ble det også foreslått å tillate videoovervåking hjemme hos deg og meg. Dette mente Dørum var å gå for langt, og nøyde seg dermed med å foreslå romavlytting.

- Vanskelig balanse
For å avlytte telefonen din, må politiet i dag ha «skjellig grunn» til å mistenke deg for å ha begått eller planlegge å begå et alvorlig lovbrudd. Får Dørum det som han vil, holder det med «grunn til å tro».

I praksis betyr dette at mens det i dag må være 51 prosent sjanse eller mer for at du har begått en alvorlig kriminell handling før politiet kan iverksette avlytting, holder det med 20 til 30 prosent sannsynlighet i fremtiden.

- Målet er å avverge, fremfor å oppklare, sa Dørum.

Han innrømmer at lovforslaget skaper en vanskelig balansegang mellom det å ta hensyn til norske borgeres personvern og det å beskytte oss mot overgrep utført av våre medborgere.

- Det blir som å balansere på et barberblad. Vi kommer nok til å blø litt, men det er bedre enn å falle og kutte oss skikkelig, sier Dørum til TV 2 Nettavisen.

Listen over lovbrudd
Dørum brukte spesielt den forsterkede terrortrusselen mot Norge som et argument da lovforslaget ble presentert for pressen.

- Vi er alle enige om at terror må forebygges, sa justisministeren.

I lovforslaget er det presisert at man ikke kan bruke romavlytting i hvilken som helst sammenheng. Her er områdene politiet og PST i fremtiden kan benytte seg av sine utvidete fullmakter:

  • Forberedelser av terrorhandlinger.
  • Forberedelser av ulovlig etteretningsvirksomhet.
  • Forberedelser av attentat mot representanter for Kongehuset, Stortinget, regjeringen, Høyesterett eller representanter for tilsvarende organer i andre land.
  • Drap, grovt ran eller alvorlige narkotikaforbrytelser som ledd i organisert kriminalitet.
  • Drap som ledd i motarbeiding av rettsvesenet.

Her kan du lese mer om forslaget.

- Farligere å bli justisminister
Dersom de nye lovene blir vedtatt i Stortinget, blir det vanskelig for deg og meg å ha oversikt over hva norsk politi og sikkerhetspoliti gjør mot oss.

Dørum ønsker ikke at vanlige borgere skal kunne få innsyn i avlyttingsregimet, da dette vil undergrave hele sikkerhetstjenesten. Justisministeren hevder det er lagt inn gode nok sikkerhetsventiler som vil garantere mot misbrukt av loven.

Vi må dermed stole på at myndighetene og domstolen ivaretar vårt personvern.

Dørum presiserer overfor TV 2 Nettavisen at det fremdeles vil kreves en rettslig avgjørelse for å iverksette avlytting. I tillegg kan EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, og overvåkings- og sikkerhetstjenesten, red.anm) kontrollere bruken av de nye metodene.

- Jeg som statsråd står ansvarlig overfor EOS-utvalget og har plassert meg midt i dette landskapet. Det blir dermed et farligere og vanskeligere liv for justisministeren i fremtiden. Men er du tillitsvalgt for den norske befolkning, så er du tillitsvalgt, sier Dørum til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere