RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DSB-sjefens kritikk møtte motstand i kontrollkomiteen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård (t.h.) og direktør i DSB Jon A. Lea (t.v.) under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité lørdag.
Politidirektør Odd Reidar Humlegård (t.h.) og direktør i DSB Jon A. Lea (t.v.) under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité lørdag. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Stortingets kontrollkomité mener DSB-sjef Jon A. Lea ikke tar inn over seg den knusende beredskapsrapporten fra Riksrevisjonen.

Lea, som leder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), møtte lørdag i høringen for å svare på spørsmål om Riksrevisjonens rapport.

– Riksrevisjonens konklusjon skaper et feilaktig inntrykk for status på den norske beredskapen. Jeg kan ikke se hvordan Riksrevisjonen har kommet fram til sin konklusjon i denne rapporten, DSBs arbeid er blitt bedre de siste årene, sa Lea under høringen, som kommer etter at Riksrevisjonen i en rapport 21. mai påpekte at beredskapen i Norge i dag ikke er vesentlig bedre i dag enn før 22. juli 2011.

Lea mener rapporten gir inntrykk av at det ikke er gjort noen ting etter 22. juli.

– Som direktør i DSB kjenner jeg meg ikke igjen, sier han.

Les også: - Heksejakt på Anundsen

Møtte reaksjoner

DSB-sjefen og politidirektør Odd Reidar Humlegård var de første til å bli utspurt ut av kontrollkomiteen. Mesteparten av tiden ble viet førstnevnte.

SVs Bård Vegar Solhjell var blant dem som stilte seg undrende til Leas manglende imøtekommelse av kritikken.

– Du kommer med alvorlige uttalelser om rapporten og dens konklusjon, og bruker mye tid på kritisere Riksrevisjonen i ditt innlegg. Gitt at det er hold i rapporten, hvilke signaler sender du nedover i systemet med din holdning? ville Solhjell vite.

Les også: - Ikke bedre sikkerhet i Norge etter fire år

– Jeg må få si det jeg mener når jeg mener konklusjonen i Riksrevisjonen ikke er korrekt, sier Lea, som likevel påpeker at det er rom for forbedringer i egne rekker.

Over 1.000 tiltak

I sitt innlegg sa politidirektør Humlegård at beredskapsarbeidet etter 2011 har blitt vesentlig bedre.

– Vi har blant annet styrket hverdagsberedskapen ved å opprette tusen nye politistillinger. Det er også opprettet en egen avdeling for beredskap og krisehåndtering, noe som var en umiddelbart respons på Gjørv-kommisjonen, sier Humlegård, som understreker at noen av tiltakene kommisjonen foreslo tar tid å gjennomføre.

Han beskriver samarbeidet mellom Politidirektoratet og Justisdepartementet som godt, selv om den alltid kan bli bedre.

– Politiets arbeid fått økt oppmerksomhet, noe som har utfordret vår kapasitet. Det har vært krevende å levere på alle tiltak, og da har det gått en kule varmt, sier Humlegård.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) og tidligere justis- og beredskapsminister Grete Faremo før en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité lørdag.

Faremo: – Ikke hyggelig lesning

Riksrevisjonens konklusjon om at den norske beredskapen ikke er vesentlig bedre enn før 22. juli er ikke hyggelig lesning, vedgår tidligere justisminister Grete Faremo (Ap).

– Det er ikke hyggelig lesning, men rapporten gir grunnlag for forbedring, sa Faremo da hun stilte i høringen i Stortingets kontrollkomité lørdag.

Riksrevisor Per-Kristian Foss har tidligere sagt at ansvaret for mangler i beredskapsarbeidet må deles mellom henne og justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Arbeidet med å forbedre beredskapen startet umiddelbart etter 22. juli. Jeg påstår at arbeidet som gjøres nå, er på fundamentet min regjering bygget, sa Faremo.

På spørsmål fra komitéleder Martin Kolberg (Ap) om hvorfor hun mener vurderingene om den norske beredskapen hos DSB og Riksrevisjonens konklusjon er så forskjellige, svarer hun:

– Jeg har ingen kommentar til rapporten. Jeg har allerede sagt at den er god til å peke på kjerneutfordringene. Jeg oppfatter også at DSB-sjefen har vært opptatt av å si at beredskapen har blitt bedre, sa Faremo.

Storberget roser DSBs beredskapsinitiativ

Knut Storberget (Ap) mener dialogen med utskjelte DSB var god under hans tid som justisminister. Lørdag møtte han i stortingshøringen om Riksrevisjonens beredskapskritikk

Storberget, som nå sitter i næringskomiteen, gikk av som justisminister 11. november 2011 – snaut fire måneder etter terrorangrepet mot Norge. Han ble bedt om å svare om hans kontakt med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) under tiden som statsråd. DSB-direktør Jon A. Lea hadde i forkant gått ut mot konklusjonen i Riksrevisjonens rapport, der det blant annet nevnes at norsk beredskap ikke er vesentlig bedre enn for fire år siden.

– Jeg opplevde at vi hadde god kontakt med DSB. Hver uke hadde politisk ledelse møter med dem, samt Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Politiets sikkerhetstjeneste. Dialogen med DSB var fylt av initiativ, sier Storberget, og trekker fram kampen for å bekjempe skogbranner som et eksempel på fruktbart samarbeid med direktoratet.

Han tviler på at dagens beredskapssituasjon er dårligere enn før.

– Jeg synes Riksrevisjonen setter fingeren på viktige ting, men det er et sammensatt bilde. Både denne regjeringen og den forrige har gjort mange viktige grep for å styrke beredskapen, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere