RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du bader i kloakk

Sist oppdatert:
Det flommer av kloakk i vannet du bader i.

Kloakkutslippene i østfoldskjærgården er nå så store at de tilsvarer utslipp fra en by på størrelse med Halden, skriver Fylkesmannen i Østfold på sine nettsider.

Rett i sjøen
Tusener av småbåter har toalett om bord, men systemene er ikke tilrettelagt for tømming på land. Dermed går kloakken rett i sjøen.

De fleste båttoalettene er konstruert slik at det ikke er mulig å overføre kloakken fra septiktanken til mottaksstasjoner. Selv nye båter leveres i dag kun med system for tømming rett i sjøen. Dermed sendes kloakk rett ut i badevannet overalt hvor småbåter ferdes.

Mens det er strengt forbudt og medfører straffeansvar å slippe urenset kloakk ut i sjøen fra hytter - kan småbåter lovlig slippe ut kloakk når de er mer enn 300 meter fra land.

Et hygienisk problem
- Selv om noen hevder det ikke er behov for regler for håndtering av utslipp fra småbåter, er dette både et forurensings- og hygienisk problem, fastslår fylkesmannen i Østfold.

Inntil det kommer nye regler med totalforbud mot tømming av båtkloakk og krav til mottaksanlegg i havnene, vil det være båteierne selv som må ta ansvaret for å begrense problemene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere