*Nettavisen* Nyheter.

Du får rakett-regningen

Du får svi hvis avkommet forårsaker skader og branner med fyrverkeri. Sjekk reglene, video og gode råd.

28.12.06 12:00

I fjor jul brant tre hus ned og det ble 25 branntiløp som følge av bruk av fyrverkeri under nyttårsfeiringen, ifølge tall fra forsikringsbransjen. Det koster.

Siden 1985 har forsikringsselskapene utbetalt mer enn 100 millioner kroner etter branner forårsaket av fyrverkeri i forbindelse med nyttårsfeiringen, ifølge Vesta.

SE VIDEO:Så galt kan det gå

Får regningen
Nå har Høyesterett stadfestet at det er foreldrene som må ta regningen dersom deres barn gjør noe dumt under bruk av fyrverkeri som får konsekvenser.

- Selv der ungdom burde vite hvilken risiko de løper, kan foreldrene bli sittende med regningen fra branner og skader etter uvettig bruk av fyrverkeri, opplyser skadesjef i Vesta, Anne Stine Mollestad

- Foreldrene har ansvaret! Det er aldersgrense på salg av fyrverkeri, og det betyr at foreldre ikke må gi fra seg fyrverkeriet til mindreårige, sier Mollestad.

Gir du fyrverkeri til barn, kan du straffes med tre måneders fengsel.

Vil ha forbud
Nå kan bruk av fyrverkeri med retningspinne bli forbudt. Isteden anbefaler bransjen bruk av fyrverkeribatteri, som står på bakken.

En undersøkelse Vesta har gjennomført viser at mer enn 60 prosent av befolkningen ønsker forbud mot raketter i spesielt brannfarlige områder.

Øyeskader utbredt
I fjor ble 153 personer skadd av fyrverkeri som følge av nyttårfeiringen. Mange fikk store skader i øyne og ansikt.

Nå får du utdelt vernebriller dersom du kjøper fyrverkeri. Se hvorfor.

- Det er ikke brannene, men personskadene som gir størst grunn til å advare mot uvettig bruk av fyrverkeri. De senere årene har det skjedd i snitt 120 personskader hvert år. Det er hendene, hodet og øynene som er mest utsatt, forteller skadesjef i Vesta, Anne Stine Mollestad.

Forsikringsselskapet understreker at oppskytingen må skje i kontrollerte former, med en voksen som ansvarlig.

Etter ønske fra lokale myndigheter innførte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i fjor restriksjoner på salget av fyrverkeri i fylkene Rogaland og Hordaland, og innskrenket salget til bare to dager. Bakgrunnen var svært mange branner og skader i disse fylkene.

Følg reglene
DSB for håndtering av fyrverkeri. Følger du disse, vil nyttårsaften forhåpentligvis bli uten skader.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.