*Nettavisen* Nyheter.

Du kan arve diabetes

LIVSSTIL: Diabetes 2 har blitt kalt en livsstilsykdom fordi den kobles med overvekt og manglende mosjon. Nå viser norsk forskning at også arvelige gener er årsaken. Foto: LUCAS JACKSON (REUTERS)

Folks livsstil har fått skylden for at de får diabetes 2. Nå viser det seg at det er arvelig.

27.01.09 11:55

(SIDE2): Type 2-diabetes er også blitt kalt livsstilsdiabetes fordi man i stor grad har ment at det er kosthold, manglende mosjon og annet man kan gjøre noe med selv som forårsaker sykdommen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Nå fastslår en ny norsk undersøkelse at arv er en vel så viktig faktor for å få denne typen diabetes, skriver Aftenposten. Personer som får Diabetes 2 har lavere insulinproduksjon enn andre mennesker.

Rundt halvparten av alle nordmenn bærer disse genene og er altså i risikogruppen. Men for mange slår det ikke ut før de blir overvektige eller som følge av at de mosjonerer for lite.

- Mens vi tidligere har trodd at type 2-diabetes skyldes motstandsdyktighet mot insulin på grunn av for mye fett, særlig rundt midjen, tror vi at den nedarvede sårbarheten for type 2 diabetes ligger i lavere insulinproduksjon.

Diabetes 2 er sterkt økende i Norge, skriver Aftenposten. Mest foruroligende er det at sykdommen øker blant yngre. Sykdommen rammer imidlertid flest folk over 40 år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.