RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du kan ha klamydia likevel

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Klamydiatester kan ha gitt falskt negative prøvesvar.

(SIDE2): Svenske helsemyndigheter rapporterte nylig at det er påvist en mutasjon i genet som finnes i klamydiabakterien. Dette kan muligens ha ført til at klamydiatester kan gi falskt negative prøvesvar, melder Folkehelseinstituttet.

Ser ikke bakterien
- I Sverige har man sett at dette genet har forandret seg, det er skjedd en mutasjon. Det betyr at klamydiatestene ikke klarer å fange opp bakterien, sier overlege ved Folkehelsesinstituttet, Preben Aavitsland.

Mutasjonen er ennå ikke kartlagt i detalj, men klamydiaprøvene med den aktuelle mutanten er hovedsakelig analysert ved hjelp av legemiddelfirmaet Abbotts sin nye test (M2000). Denne brukes ikke i Norge, men legemiddelfirmaet Roche bruker det samme målemiddelet, ifølge fhi.no.

Vet lite
Instituttet kartlegger nå hvilke tester som benyttes i Norge. Foreløbige resultater av kartleggingen tyder ikke på at andelen postitive funn er lavere ved bruk av de aktuelle testene.

- Vi vet ikke hvor omfattende dette er ennå, men det meste tyder på at denne bakterien ikke er i Norge. Det viser tester vi har gjort til nå, men ingenting er sikkert ennå, sier Aavitsland.

Begge produsentene er informert og Folkehelseinstituttet har varslet Sosial- og helsedirektoratet om saken.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere