*Nettavisen* Nyheter.

Du kan være smittet

Du kan ha kjøpt kjøttdeig med salmonella-smitte fra Haugalandet. Merker du symptomer som oppkast og diaré, kontakt legen.

27.10.05 10:21

Fatland Gruppen, som produserer kjøttdeig for blant annet Slakter`n, Skjeggerød og Coop, tar ingen sjanser etter at det under en rutinekontroll i forrige uke ble påvist salmonella.

Det betyr at 70 tonn kjøttdeig trekkes fra det norske markedet etter at det er påvist salmonella-bakterier i deler av kjøttet.

Seksjonssjef Jarl Inge Alma ved Mattilsynets distriktskontor i Haugalandet sier til TV 2 Nettavisen at det er full stans i produksjonen i kjøttdeig inntil renholdsprøver tatt av produksjonslinjene, gir grønt lys videre.

Venter på prøvesvar
Bedriften som er rammet av smitten, ligger på Ølen i Haugalandet, og er landets største privateide slakteri. Det er fortsatt uklart om salmonellasmitten er funnet i importert eller norsk kjøtt.

- Dersom smitten kobles til det importerte kjøttet, er det ingen grunn til bekymring. Det kjøttet ligger fortsatt på lager, bekrefter Alme.

Prøvesvarene skal være klare førstkommende lørdag.

Mattilsynet følger saken tett, og er så langt fornøyd med bedriftens snarrådighet.

- Det er ingen grunn til å tro at vi her har med en intern hygienesvikt å gjøre. Problemet knyttes trolig til råvaren, tror Alme.

Konsernleder Leif Malvin Knutsen i Fatland Gruppen sier til TV 2 Nettavisen at de jevnlig kontrollerer kjøttråvarene. Prøven som viste salmonella bestod av fire enkeltprøver: Tre var importert kjøtt og det fjerde var norsk kjøtt.

Salmonella-symptomer
Salmonella er en bakterie som smitter til mennesker fra dyr, oftest via infisert mat. Bakterien vokser i lettbedervelige matvarer som lagres uten tilstrekkelig kjøling.

Bakterien vokser ikke ved kjøleskapstemperatur og dør ved varmebehandling som for eksempel koking og pasteurisering. Salmonella kan overleve i lang tid i tørre matvarer som krydder og tørrmelk.

- Norsk mat inneholder generelt svært lite salmonella i forhold til andre land. De vanligste smittekildene i Norge er fra småfugl, og pinnsvin på vestlandet. I tillegg kommer smitte fra personer som er blitt syke ved utenlandsreiser, sier Karin Nygård ved Folkehelseinstituttet på deres hjemmesider.

Vanlige symptomer på salmonellose er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og feber.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.