*Nettavisen* Nyheter.

Dumpet dritt - nå er de tiltalt

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Drittdumpingen i Oslofjorden fører til oppvask i retten.

27.04.09 13:38

Det er klart etter at Oslo statsadvokatembeter nå har tatt ut tiltale mot Secora AS, Oslo Havn KF og Norges Geotekniske Institutt (NGI), samt fem ansatte i disse selskapene, for ulovlig deponering av forurenset masse i deponiet ved Malmøykalven i Oslofjorden.

Oslo politidistrikt oppgir følgende som bakgrunn for tiltalen:

I september 2005 fikk Oslo Havn KF tillatelse fra Statens forurensningstilsyn (SFT) til å deponere mudrede masser fra forskjellige steder i Oslofjorden. Oslo Havn KF har benyttet Secora AS til å gjennomføre selve deponeringen, mens de har latt NGI overvåke prosjektet. I tillatelsen fra SFT er det en rekke vilkår. Ifølge tiltalen er noen av disse vilkårene brutt fra deponeringen begynte i mars 2006, til desember 2007. Etterforskningen viser at det skal ha vært deponert inntil 33 000 m3 masse i overflaten. Dette er masser som det har vært problemer med å få deponert på lovlig måte. I tillegg skal halvparten av 1160 loggførte deponeringer være utført med manglende eller mangelfull overvåking, opplyser politiet i en pressemelding.

- Falsk forklaring

I tillegg er NGI og Oslo Havn KF tiltalt for falsk forklaring for offentlig myndighet. I perioden fra januar 2007 til og med april 2007 avdekket NGI ifølge tiltalen at de ikke hadde mottatt inntil 49 av ca. 200 målinger i tilknytning til deponering. Oslo Havn KF var kjent med den manglende loggføringen. Til tross for dette rapporterte man i månedsrapport til SFT at man hadde mottatt alle måledata for deponeringen. Secora AS er også tiltalt for å ha pumpet ut kloakk fra sine skip i Oslofjorden til tross for at avstanden til land var under 300 meter.

- Veldig gledelig

Det var Norges Miljøvernforbund som anmeldte saken.

- Det er en meget sterk tiltale, og det er veldig gledelig at politienheten fungerer. Dette er en av norgeshistoriens verste miljøskandaler, og jeg regner med at disse folkene og bedriftene blir straffet. Jeg ønsker dem hell og lykke til i fengsel, sier leder Kurt Oddekalv til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Partene er tiltalt for å ha dumpet 33.000 kubikk masse på ulovlig vis. Det er rundt 10 prosent av den totale massen. I tillegg er de tiltalt for brudd på paragraf 78 i forurensningsloven samt for falsk forklaring og for manglene overvåking.

- Vi har brukt 1,5 millioner kroner på saken, og jeg har blant annet blitt kastet i fengsel. Nå viser det seg at vi hadde rett, og dette er en svær seier for oss, sier Oddekalv til ANB.

- Har redegjort grundig

- Tiltalen refererer seg til forhold i 2006 og 2007 og som vi selv har bidratt til å få gransket og som vi har grundig redegjort for overfor SFT og offentligheten. En rapport fra et uavhengig forskningsinstitutt vurderte den gang at de miljømessige konsekvensene av den ureglementerte dumpingen var liten, sier havnestyreleder Bernt Stilluf Karlsen i Oslo Havn i en pressemelding.

- Det er bra at politiet nå har kommet til en konklusjon, og vi tar til etterretning at den konklusjonen har endt med en tiltale. Vi registrerer at tiltalen opererer med et høyere mengdemål på den ureglementerte dumpingen enn det Veritas fant å kunne bekrefte i desember 2007. Vi stiller også uforstående til at en av våre ansatte blir personlig tiltalt når det vedkommende i praksis har gjort er å lede et kommunalt miljøprosjekt. Vi vil nå bruke litt tid på å vurdere hvordan vi skal forholde oss til dette videre, sier havnestyreleder Bernt Stilluf Karlsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.