*Nettavisen* Nyheter.

Dykkere avslutter Rebecca-søk

Dykkere fant ikke den savnete Rebecca Rist etter å ha drevet søk i et myrområde rundt Bergen Travpark.

20.12.06 12:32

(iBergen.no) : Dykkere har i dag søkt etter den savnete Rebecca Rist i et myr- og elvområde rundt Bergen Travpark og Bergen fengsel, i et strekk på 1,5 km. Søker er nå avsluttet uten funn av den savnete personen.

I går lette politiet med hunder etter kvinnen i et større område på Haukås i Åsane, uten resultat. Akkurat nå er politiet i samme område som i går og leter etter Rebecca med hunder.

Klokken 12.45 i dag blir 27-åringen, som er siktet i saken, fremstilt for varetektsfengsling.

Ville tvangsinnlegge
Fire ganger i løpet av én helg prøvde politiet å få 27-åringen, som er siktet i Rebecca-saken, tvangsinnlagt. Onsdag blir han fremstilt for fengsling.

I løpet av en uke brente 27-åringen ned en hytte tilhørende farens firma, raserte farens enebolig og truet faren på livet. Politiet mente mannen var i en tilstand hvor han burde legges inn på psykiatrisk sykehus, men fikk tvert nei hele fire ganger.

Aktor i saken, politiadvokat Rudolf Christoffersen, ønsker ikke å kommentere saken, og viser til sine tidligere uttalelser til media om 27-åringen:

– Uavhengig av hva helsevesenet måtte mene, er vi av den oppfatning at denne mannen er en klar fare både for seg selv og andre. Det er flere og svært alvorlige lovbrudd han er siktet for. Alle har skjedd i løpet av en ukes tid, sa Christoffersen til Bergens Tidende i desember i fjor.

– Dette har jeg ingen kommentar til, er alt politiinspektør Svein Erik Krogvold vil si om saken nå.

SISTE: Blir fremstilt for fengsling

Klokken 12.45 onsdag vil 27-åringen, som er siktet i Rebecca-forsvinningen, bli fremstilt med begjæring om varetektsfengsling.

Kilder i politiet bekrefter overfor iBergen.no at det er tatt en avgjørelse om at det skal kreves fengsling av mannen. Nå blir siktelsen mot mannen utferdiget .

- Jeg er spent på hva politiet vil sikte min klient for, sier advokat og professor dr. juris Henry John Mæland til iBergen.no.

Mæland, som opptrer som forsvarer for 27-åringen i advokat Erik Nåmdals fravær, tror politiet vil be om to ukers varetekt og begrunne begjæringen med at det er fare for bevisforspillelse.

Strid i familien
Mannen som er siktet i forbindelse med forsvinningen til prostituerte Rebecca Rist, ble i april dømt til ett års fengsel, hvorav halvparten av straffen var betinget, for drapstrusler og grovt skadeverk mot sin egen far. Bakgrunnen for saken skal ha vært strid om fordeling av aksjer i farens selskap mellom 27-åringen og hans søster.

Sent i fjor høst endret mannen oppførsel, og kunne ifølge vitner få plutselige latteranfall eller aggressivitet. 27-åringen ga uttrykk for at han følte seg overvåket, og barberte av seg alt håret og øyenbrynene.

Natt til 28. november i fjor dro han til Voss, hvor han knuste alle vinduene og satte fyr på en hytte som tilhørte farens firma. Hytten, som hadde en verdi på halvannen million kroner, brant ned til grunnen.

Truet på telefon
To dager senere ringte han til sin far, og la igjen denne beskjeden på farens telefonsvarer:

«Hei far! Det er den eneste, forhåpentligvis eneste, sønnen, (mannens navn), født (¿), personnummer (¿), hehe. Hvis du ikke kommer hjem til meg med min kone og min datter, er du død før helgen. Ha en god jul og et godt nytt år. Hils til din mor og far og hele resten av vår kjære, kjære familie. PANG”!»

– Slik tiltalte var på det tidspunktet, kunne ikke hans far være trygg på at tiltalte ikke ville forsøke å gjøre det som han truet med, skriver Bergen tingrett i dommen.

Mannen ble pågrepet av politiet, men løslatt etter at politiet fire ganger på én helg ba om at mannen skulle tvangsinnlegges på psykiatrisk sykehus, uten å få medhold.

Tiltalt igjen
Etter løslatelsen tok det ikke lang tid før 27-åringen forbrøt seg igjen. Lørdag 3. desember i fjor tok han seg inn i farens enebolig i Bergen vest, og gikk fullstendig amok. Møbler, hvitevarer, malerier og stereoanlegg gikk veggimellom, og mannen ga seg ikke før leiligheten og inventaret var påført skader for 300.000 kroner.

Som om ikke det var nok, skal mannen igjen møte i retten i januar, tiltalt for å ha levert inn falsk anmeldelse om tyveri av sin egen bil, samt for å ha forsøkt å smugle fire gram hasj med seg inn i Bergen fengsel i en toalettveske.

Mannen ble også straffedømt i 1998, da for promillekjøring.

I dag må politiet ta stilling til om de vil løslate 27-åringen, eller fremstille ham for varetektsfengsling.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.