RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyr strøm ga varmepumpe-rekord

Sist oppdatert:
Høye strømpriser førte i fjor til rekordsalg av varmepumper i Norge: 50.000 pumper til én milliard kroner.

Det ble solgt mer enn 50.000 varmepumper av det slaget som monteres på husveggen. Noen år tidligere var salget av denne varmepumpetypen på vel 1.600, går det fram av en oversikt fra Norsk varmepumpeforening (Novap).

Gjennomsnittsprisen for slike varmepumper ligger på 20.000 til 25.000 kroner, og fjorårets salg innebærer derfor at det ble solgt varmepumper i Norge for en milliard kroner, melder Aftenposten.

Bård Bårdsen i Novap mener at salget vil gå ned i år fordi strømprisene ligger på et mer normalt nivå og fordi det ikke lenger gis offentlig tilskudd til varmepumper. Dessuten er det kommet advarsler fra flere hold mot varmepumper av den typen som settes på husveggen. Advarslene går på at de skaper dårlig inneklima, at besparelsen ved bruk ikke holder hva produsentene lover, og at pumpene er teknisk dårlige.

Bårdsen er stort sett uenig i advarslene men vedgår at det har vært useriøse aktører i markedet, og at en del av pumpene ikke holder det produsentene lover.

– Det var helt klart aktører som var inne i fjor men som er borte fra markedet nå, sier han.

Også varmepumper som henter varme fra sjøvann eller fra nede i bakken har økt kraftig i salg. Det ble i fjor solgt mer enn 3.600 varmepumper av denne typen, og det er mer enn en dobling av salget sammenlignet med i 2000.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere