RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Dyr strøm kan presse renten

Sist oppdatert:
Seniorøkonom Ylva Søvik tror høye strømpriser kan trekke opp renten.

Les NA24 på mobil

Flere frykter at strømprisen vil stige til dramatiske nivåer denne vinteren, og som NA24 har omtalt tidligere i dag frykter enkelte at strømprisene vil komme helt opp i to kroner per KWh for sluttbrukerne.

NA24 - din næringslivsavis

En dyr strømregning fører til at husholdningene og forbrukerne vil få mindre penger å rutte med fremover. Strømregningen kan med andre ord tygge mye av husholdningsbudsjettet til folk flest. Samtidig har rentenivået i Norge steget det siste året, noe som også gjør innhugg i folks privatøkonomi.

Strømmer opp renten
Seniorøkonom i Handelsbanken Ylva Søvik mener vedvarende høye strømpriser vil trekke opp renten.

Hun begrunner dette med at når kraftprisene stiger øker også inflasjonen, det vil si prisstigning på varer og tjenester.

- Vedvarende høye strømpriser som strekker seg over ett år kan presse renten opp, sier Søvik til NA24.

Hun forklarer at Norges Bank tidligere har sett bort fra strømprisene når de skal forutsi konsumprisindeksen med begrunnelse i at energiprisene svinger veldig.

- Nå har vi imidlertid hatt en situasjon hvor energiprisene har vært høyere enn den trendmessige veksten ellers, på sikt vil dette kunne føre til økt rente, sier Søvik.

- Ikke stor innvirkning
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror imidlertid ikke at de økende strømprisene vil ha noe stor innvirkning på rentesettingen i tiden fremover.

- Jeg tror ikke høye strømpriser vil ha noe særlig innvirkning på renten. Flere av sentralbankene er redd for dette, men jeg tror ikke dette vil skje i Norge. For å si det slik tror jeg ikke strømprisene vil komme til å drepe norsk økonomi, sier Andreassen til NA24.

Hans kollega Tormod Andreasen, som er sjeføkonom i Sparebank 1 Gruppen tror økte strømpriser vil føre til at den generelle kjøpekraften blir dårligere samt at prisstigningen vil kunne få et ekstra løft oppover. Det siste vil igjen kunne bidra til å lede landet inn i en økt pris/lønnsspiral.

- Virkningen på kjøpekraften har større effekt dersom kraftmangelen blir oppfatet som permanent. Hvis den forventes å bli kortvarig, vil vi trolig bare oppleve en reduksjon i folks sparing, sier han til NA24.

- Hvis forbrukerne tror på en varig økt strømregning, vil det lede til klar reduksjon i etterspørselen etter andre varer. I så måte kan en økt strømpris også bidra til å redusere behovet for økte renter, forklarer Andreasen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere