*Nettavisen* Nyheter.

Dyrere å spise usunt

På et møte om nordmenns holdninger til mat og kosthold, sa landbruks- og matminister Lars Sponheim at det kan bli aktuelt å innføre høyere avgifter på sukkerholdig mat.

På pressemøtet ble det lagt frem en undersøkelse fra MMI som viser blant annet at nordmenn er mer bekymret for sukker og fett i mat enn tidligere.

Ikke uproblematisk
Ett av tiltakene regjeringen nå vurderer for å få folk til å spise sunnere mat, er å heve avgiftene på mat som inneholder sukker.

Høyere avgifter på sukkerholdig mat kan bli vedtatt allerede i mai. Men Sponheim vil ikke si noe mer om budsjettet før det legges frem.

Å innføre slike avgifter fører ifølge Sponheim også med seg en del praktiske problemer. Derfor vil regjeringen bruke tid på å diskutere saken.

Som Sponheim selv sa det: – Da må vi regne med sukkeret i alle matvarer, også sukker i epler.

Økonomien bestemmer
Sponheim tror matprodusentene har vilje til å lage produkter med mindre sukker. Han tror derimot at det må være økonomisk lønnsomt før produsentene setter i gang.

Regjeringen jobber også med å lovfeste merking av matvarer, og Sponheim oppfordrer produsentene til å merke varene sine.

Redde for kugalskap
MMI-undersøkelsen viser at 16 prosent av nordmenn er bekymret for at mat i Norge inneholder kugalskap. En økende andel av befolkningen oppgir at de er redde for sykdommer som overføres fra dyr til mennesker.

Lars Sponheim mener det ikke er grunnlag for å være skremt, og at dette er en overdreven og unødvendig bekymring.

- Folk kan slappe av. Det finnes ikke usunn mat, bare et usunt kosthold, sier han.

Les mer om kosthold på:

www.mattilsynet.no

www.matportalen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.