RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dyster økonomi for kommune-Norge

De økonomiske utsiktene for kommune-Norge er dystre. Resultatet kan bli nedskjæringer i velferdstilbudene og oppsigelser av ansatte.

De dystre signalene kommer fra kommer fra Kommunenes Sentralforbund (KS). Onsdag presenterte de regnskapsundersøkelsen for 2003 som viser at driftsbalansen er null prosent, mens den burde vært på tre prosent for at kommunenes økonomi skulle ha vært i balanse.

Årsaken til det dårlige resultatet i 2003 er at driftsutgiftene øker mer enn driftsinntektene, blant annet på grunn av svikt i skatteinngangen.

En spørreundersøkelse blant kommunene viser at 68 prosent tar sikte på å opprettholde dagens tjenestetilbud, 29 prosent tar sikte på å skjære ned mens 4 prosent vil utvide tjenestetilbudet.

KS mener at det i de tre neste årene er nødvendig med 2,85 milliarder kroner for å gjenopprette balansen. Av dette utgjør 500 millioner kroner effektiviseringer i kommunesektoren.

Dersom ikke noe gjøres, varsler KS kutt i aktivitet og stillinger. Skal det manglende beløpet skaffes til veie bare gjennom kutt i utgiftene, vil antallet årsverk bli redusert med ca. 11.400 av i alt 360.000 årsverk.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere