E-tjenesten: - Ingen bevis for falske basestasjoner

Sjef for Forsvarets etterretningstjeneste, generalløytnant Kjell Grandhagen.

Sjef for Forsvarets etterretningstjeneste, generalløytnant Kjell Grandhagen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Forsvarets etterretningstjeneste har ikke funnet bevis for falske basestasjoner etter Aftenpostens oppslag.

24.06.15 22:46

OSLO (Nettavisen): - E-tjensten kan ikke finne at det i det fremlagte materiale fra Aftenposten er bevis for at det er benyttet "IMSI-fangere" eller falske basestajonser slik det blir fremført av Aftenposten.

Det sier sjef for etteretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, i en pressemelding.

Les også: Millionbeløp til å avdekke falske basestasjoner

Etterretningstjenesten har etter anmodning og samtykke fra PST bistått i etterforskningen av saken. Det var Aftenposten som avdekket at det skulle være flere falske basestasjoner i bruk rundt sentrale bygninger i Oslo sentrum.

E-tjenesten sier deres konklusjoner er helt i samsvar med det PST har kommet fram til.

Grandhagen sier E-tjenesten i sitt arbeid har hatt tilgang til et langt bredere materiale enn det Aftenpostens eksperter har hatt.

Har gjort egne målinger

- Dette har vært avgjørende for at vi har kunnet konkludere slik vi har gjort, sier han.

E-tjenesten sier de, i tillegg til det materiale Aftenposten har gjort tilgjengelig, har gjort egne målinger fra samme områder samt hatt tilgang på teleoperatørenes informasjon om deres mobiltelefonnett og hvordan disse er konfigurert.

Tyske Karsten Nohl, som skal være en av verdens fremste eksperter på mobilovervåking, er ikke i tvil om at dette har foregått i stort omfang i Oslo sentrum, melder NTB.

- Fremstår som IMSI-fanger

Tyskeren går uten forbehold god for funnene Aftenposten gjorde under sitt arbeid med å avdekke mobilovervåking gjennom bruk av falske basestasjoner. Han har analysert datagrunnlaget og analyserapporten det britiske sikkerhetsselskapet Delma har laget for Aftenposten, og som i mars også ble oversendt Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Dette fremstår for meg som en IMSI-fanger. Den oppgir en falsk områdekode, og telefonen nektes tjeneste. Andre kjennetegn passer også med vår erfaring med IMSI-fangere, sier Nohl ifølge NTB. Han er leder for Security Research Labs i Berlin.

Oslo-politiet bruker falske basestasjoner

Onsdag skriver Aftenposten at Oslo-politiets bruk av falske basestasjoner så langt har vært en godt bevart hemmelighet.

- Vi bruker IMSI-catchere i snitt én gang i uken. Men utover det ønsker vi ikke å kommentere metodebruken vår, sier Einar Aas, politiinspektør og leder ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til avisa.

Bekreftelsen kommer etter at Aftenposten begjærte innsyn i tall om bruk av overvåkingsutstyr.

Les også: - Jeg kan lage en falsk basestasjon

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.