RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ebola-alarm avblåst i Bergen

MISTANKE: Pasienten ble innlagt ved Haukeland Universitetssykehus, Bergen med mistanke om ebolasmitte.
MISTANKE: Pasienten ble innlagt ved Haukeland Universitetssykehus, Bergen med mistanke om ebolasmitte. Foto: Johannes Vederhus (Wikimedia Commons)
Sist oppdatert:
En mulig ebolasmittet mann ble behandlet natt til søndag på Haukeland universitetssjukehus.

Men mannen som ble innlagt med mistanke om ebolasmitte på Haukeland universitetssjukehus i Bergen, er ikke smittet av den dødelige virussykdommen.

Det er altså ingen grunn til å tro at vedkommende er ebolasmittet. Pasienten blir likevel rutinemessig på sykehuset en tid fremover i tråd med retningslinjene fra Folkehelseinstituttet, opplyser sykehuset i en pressemelding som ble sendt ut i 8.30-tiden søndag morgen.

Det er tatt prøver av mannen, og prøvene var altså negative når det gjaldt en mulig ebolasmitte.

Fortsatt i beredskap
Før han ble innlagt natt til søndag, ble en hel sykehusavdeling evakuert på Haukeland. Sykehusets kommunikasjonssjef Mona Høgli understreker at de ikke har opphevet tiltakene som ble iverksatt.

– Sykehuset er fortsatt i beredskap, og tiltakene vil i første omgang bli opprettholdt i 72 timer, sier hun.

Høgli sier at pasienten har vært i Sierra Leone, men at han ikke har vært i det ebolarammede landet som utsendt helsepersonell fra Haukeland.

– Oppholdet stemmer tidsmessig med at det kan være ebola. Men vedkommende er ikke sendt ut som helsepersonell fra oss, sier Høgli til Bergens Tidende.

Hun understreker at sykehuset har gjennomført øvelser knyttet til ebolasmitte, og at de derfor er godt forberedt på å ta imot pasienter med ebolasmitte.

Isolasjon
Smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune bekrefter overfor avisen at det er satt i gang en omfattende beredskapssituasjon ved sykehuset.

– Beredskapen er så omfattende at dersom dette skulle vise seg å være ebola, så må vi sjekke alle smittekontakter. Da må vi vite hvem vedkommende har vært i kontakt med og på hvilken måte, sier Søbstad.

Kommunens beredskapsplaner ville blitt satt i verk dersom prøvesvarene viste at mannen var smittet. Da ville alle som risikerte å ha blitt smittet, blitt satt i isolasjon i 21 dager, som regnes som maksimal inkubasjonstid for ebolasmitte.

Lege smittet i fjor
Den 31 år gamle legen Silje Lehne Michalsen fra Andøy i Nordland ble i fjor høst den første og hittil eneste norske ebolapasient.

Michaelsen ble smittet mens hun var på jobb for Leger Uten Grenser på et behandlingssenter i byen Bo i Sierra Leone. Hun ble fløyet hjem til Norge 7. oktober og lagt inn på høysmitteisolatet på Ullevål sykehus.

20. oktober ble hun utskrevet og erklært frisk og ikke smittsom.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere