RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

E.coli funnet i ny pølse

Sist oppdatert:
Folkehelseinstituttet har funnet E.coli i Gilde Birkebeiner Fjellmorr. Samtidig meldes det om et 16. offer for bakterien.

En jente fra Oppland er den 16. personen i Norge som er smittet av E.Coli.

Tidligere er det kun funnet spor av bakterien i Sognemorr, men Fjellmorr og Haugpølse har også vært mistenkt av Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

Ingrediensene i Sognemorr og Fjellmorr er omtrent like. Alle de tre nevnte morrtypene blir produsert hos Gilde-bedriften Terina i Sogndal.

Kjøttdeigen trygg
- Selv om vi ikke formelt har frikjent kjøttdeigen som mulig smittekilde, er kjøttdeigproduktene som nå er på markedet like trygge som før, sier avdelingsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk, i en pressemelding.

Hun understreker at det ikke er mulig å garantere noe ett hundre prosent når det er snakk om trygg mat, og at varmebehandling av denne typen produkt derfor alltid er viktig.

Og det er fortsatt oen uklare punkt før kjøttdeigen kan frikjennes.

Avklaring før påske
- Vi har blant annet produkt som fortsatt er til analyse, og venter resultatene i neste uke. Vi gjør også en siste gjennomgang av mulige bindinger mellom Rudshøgda og Sogndal. Vi regner med å ha en endeleg avklaring av det såkalte kjøttdeigsporet klart før påske, sier Landsverk.

De to positive prøvene på Fjellmorr kom fra uåpnede pakker. Pølsene er laget i begynnelsen av desember i fjor, modnet noen uker og kuttet og lagt i forbrukerpakninger i januar.

Bekrefter mistanken
- Produktene er allerede trukket tilbake fra markedet, men funnet bekrefter mistanken mot morrpølsene ytterligere, sier kommunikasjonsrådgiver i Mattilsynet, Sveinung Grande, til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Grande er alle kjøttdeigproduktene på markedet trygge å spise.

Flere pasienter?
Folkehelsa utelukker ikke at flere nye pasienter kan dukke opp, siden de aktuelle morrpølsene kan ha blitt spist helt fram til de ble trukket fra markedet 22. mars.

Til nå har 15 pasienter blitt syke av den farlige E.coli-bakterien. En fire år gammel gutt døde av akutt nyresvikt 9. mars, etter at han fikk i seg bakterien. Mattilsynet utpekte først kjøttdeig fra Gildes anlegg på Rudshøgda som smittekilden, men tror nå at synderen er morrpølse fra anlegget i Sogndal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere