*Nettavisen* Nyheter.

E.coli i kebab-kjøtt

Gilde tilbakekaller kebabkjøtt etter funn av E.coli-bakterier i et råvareparti og kritiserer samtidig Mattilsynet for å skremme folk unødig.

21.04.06 19:01

Mattilsynet gikk fredag ettermiddag ut og meldte om funn av E.coli O103 i råvarer til lettsaltet fenalår og kebabstrimler fra Gildes Terina-anlegg på Tynset, men møtte raskt motbør fra Gilde og måtte sende ut en korrigert pressemelding på grunn av feil i den første.

- Sprer unødvendig frykt
- Mattilsynet bidrar til å spre unødvendig frykt blant publikum med slike meldinger, sier Gildes kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til TV 2 Nettavisen. Hun sier E.coli-funnene det nå er snakk om aldri har representert noen smittefare for publikum.

Kommunikasjonsdirektør Siw Ulvehøj hos Mattilsynet bekrefter dette overfor TV 2 Nettavisen.

- Det har aldri vært noen fare på ferde, men vi må likevel gå ut med disse opplysningene, sier hun.

Kaller tilbake kebabkjøtt
E.coli-funnene denne gangen er gjort i råvare til en type testproduksjon av fenalår fra Terina i Tynset og i råvarer til kebabstrimler fra samme sted. Fenalårene har ifølge Gilde ikke vært i nærheten av å bli sendt ut på markedet, mens et parti kebabstrimler har gått til industrikunder. Dette er nå kalt tilbake.

- Ingen helsefare
- Det er ikke funnet kebab i selve strimlene, men i råvarepartiet. Det som har gått ut av kebabstrimler dreier seg om 270 kilo og har gått til industrikunder. Det har dermed gjennomgått varmebehandling i tråd med kravene som stilles. Det betyr at det ikke har vært noen mistanke om smitte eller at noen har vært utsatt for noen helsefare som en følge av dette, sier Sundqvist i Gilde.

Nye prøver fra gammelt parti
Terina Tynset ble i mars stengt etter funn av E.coli O103 i råvaren «Sau 25%» produsert ved anlegget. Alle produkter og råvarer ble satt i arrest. Som en oppfølging er det tatt prøver av de arresterte produkter og råvarer. Det er i disse prøvene det nå er påvist E.coli O103 i de to produktene, opplyser Mattilsynet på sine nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag