RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

E.coli-kilden funnet

Sist oppdatert:
Mattilsynet har funnet E.coli 0103 i kjøttråvarer fra sau som kan knyttes til produksjon av morrpølse ved Gilde Terinas anlegg i Sogndal.

Kjøttråvaren bakterien er funnet i stammer fra Gildes Terina-anlegg på Tynset. Bakterien er funnet i et parti av kjøttblandingen Sau 25 som brukes til morrproduksjon.

Det opplyste Mattilsynet på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

- Bakterien er funnet i et parti hos Terina Tynset som ikke har kommet ut på markedet, men det har jo gått andre partier fra Tynset til Terina Sogndal. Vi har altså funnet positive prøver i morrpølse fra Sogndal og i råvare som ellers ville gått til Sogndal, utdyper kommunikasjonsrådgiver Finn Oluf Nyquist overfor TV 2 Nettavisen.

Advarer mot Fåresnabb
Omsetningsforbudet omfatter nå også Fåresnabb i tillegg til alle morrproduktene til Gilde, også de hele spekepølsene og spekebrettet. Fåresnabb blir nå trukket fra markedet. Mattilsynet ber publikum som har Fåresnabb med lotnummer L6121 eller lavere om å kaste dette produktet.

Fåresnabb omfattes av omsetningsforbudet fordi kjøttråvaren i dette produktet er produsert i samme periode som det partiet det i dag er bekreftet funn av E.coli O103.

Ifølge Mattilsynet vil det være svært vanskelig å spore funnet tilbake til én besetning.

- Vi har funnet smittekilden i den grad at vi vet hvordan bakterien har kommet til Sogndal. Problemet er at det er flere forskjellige slakterier som har levert til Tynset, og disse har igjen fått kjøtt fra flere tusen leverandører. Den konkrete smittekilden vil være omtrent umulig å finne, sier Nyquist.

Produktene som nå er omfattet av omsetningsforbudet:
Birkebeiner Fjellmorr oppskåret 0,13 kg

Fjellbit 0,25 kg snabb

Birkebeiner Sognemorr oppskåret 0,13 kg

Birkebeiner Sognemorr oppskåret 0,3 kg

Birkebeiner Sognemorr 0,25 kg snabb

Sognemorr kveil hel

Birkebeiner Spekebrett 0,17 kg

Haugpølse oppskåret 0,15 kg

Fåresnabb, 0,25 kg

Flere Gilde-funn
Disse produktene skal ikke spises.

I tillegg til de tidligere bekreftete funnene av E.coli O103 i uåpnede pakker sognemorr og fjellmorr fra anlegget i Sogndal blir det stadig ferdigstilt analyser fra råvarer/ingredienser og produkt i produksjonen.

I dag er det nye positive funn i prøver som Gilde har tatt ut. Dette er i Birkebeiner Sognemorr og Fjellmorr med samme lotnummer som tidligere funn. I tillegg er det positive funn i Sognemorr snabb. Alle disse produktene er omfattet av omsetningsforbudet.

Til sammen har 15 nordmenn blitt syke av E.coli-bakterien. Ti av disse har utviklet nyresykdommen HUS. Det er ikke meldt om nye sykdomstilfeller det siste døgnet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere