RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eggen ukjent for Stoltenberg

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Nils Arne Eggen, hvem er det? spurte Jens Stoltenberg da Ap-ledelsen diskuterte nye statsråder i Jaglands regjering i 1996.

I selvbiografien «Gjør din plikt, krev din rett!», avslører Yngve Hågensen den totale mangelen på sportskunnskaper hos Stoltenberg.

Da Thorbjørn Jagland overtok som statsminister etter Gro Harlem Brundtland i 1996, ville han ha Eggen til å lede et nytt departement med ansvar for barn og ungdoms oppvekstvilkår. Da Ap-ledelsen drøftet Jaglands mannskap, utbrøt Stoltenberg:

«Nils Arne Eggen, hvem er det?»

- Jeg datt nesten av stolen, men Thorbjørn og jeg fortalte ham da at Eggen var trener for landets beste fotballag og en av landets mest kjente idrettsprofiler – rikskjendiser mer enn de fleste".

Refs
Den andre nestlederen Hill-Martha Solberg kommenterte da at et statsråd må ha et visst minimum av utdannelse.

«Vi fortalte at Eggen er utdannet lektor og hadde undervist en årrekke i den videregående skolen. Da ble det stille.»

Hågensen skriver indignert i boken at riktignok kan sportsinteressen ta overhånd, men at politikere bør følge litt med i det som interesserer grasrota.

«Jeg tror Jens lærte litt av den episoden. Han er i alle fall blitt flinkere enn Jan. P. Syse, som aldri helt lærte å skille mellom LO og OL!» skriver den tidligere LO-lederen.

River ned Gro
Hågens legger ikke fingrene imellom når det gjelder tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands forsøk på å hindre at Thorbjørn Jagland ble valgt til ny Ap-leder i 1992.

Hun holdt kortene tett til brystet, og ville ikke flagge sin kandidat overfor Yngve Hågensen, som var valgkomiteens leder.

I boken skriver Hågensen at Gro istedet ringte valgkomiteens medlem Ivar Leveraas kort tid før valget skulle skje, og sa at Jagland ikke var hennes kandidat. Hågensen skriver at han oppfattet dette som et desperat forsøk på å hindre at Jagland ble valgt.

- Gro har skapt en myte om at hun holder seg unna personstrider. Det er feil, sa Hågensen på pressekonferansen om boken.

Han avviser anklager om at han nå forsøker å rive ned Gro Harlem Brundtland.

- Det er jeg overhodet ikke bekymret for. Om jeg hadde forsøkt det, så hadde jeg ikke klart det. Jeg må ha lov til å si at det er ingen som vokser inn i himmelen.

Hågensen viste til at Gro Harlem Brundtland selv har gitt sin versjon av historien gjennom flere bøker, og fastslo:

- Gro og jeg er ulike mennesker. Jeg er mer diplomat enn henne, selvfølgelig.

Barnehjem
Hågensen skriver ikke bare om stridigheter i arbeidslivet og Arbeiderpartiet. Han er også dypt personlig i sin selvbiografi, og skriver blant annet om sin oppvekst på barnehjem.

På pressekonferansen understreket han at han håper de som har vært utsatt for overgrep på 50- og 60-tallet på ulike institusjoner får oppreisning og erstatning, og la inn et forsvar for at han selv velger å skrive om gode minner fra barnehjemstiden

- Jeg hadde det ok. Det er mange som er avhengig av å barnehjem Jeg håper jeg kan bidra til at de kan løfte hodet stolt og si hvor de bor.

Hågensen har tidligere avslått å kommentere avsløringene om overgrep, fordi han har vært engstelig for at det kunne oppfattes som om han sådde tvil om avsløringene.


TV 2 Nettavisen kommer med mer fra Hågensens presskonferanse om boken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere