RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Egner-familie dropper neger

Sist oppdatert:
Familien til Thorbjørn Egner går med på å kaste «negergutten» Hoa ut fra Egners visebok.

Diskusjonen om «Visen om vesle Hoa» kom opp etter at Barnetimen hadde bestemt at Pippi Langstrømpes pappa ikke lenger skulle være «negerkonge» men «sydhavskonge».

- Særskilt barneansvar
- Vi har et særskilt ansvar for hva vil forteller små barns ører. De endringene vi har foretatt, endrer likevel ikke originalfortellingen, sa Vibeke Fürst Haugen i NRK Barnetimen til Nettavisen.

Barnetimens redigering skapte både støtte og sinne blant de språkmektige. En av dem som mente at redigeringen ikke burde ha funnet sted var forfatteren Adeleide Seyfartth som selv har en svart far.

LES OM REAKSJONENE

Deretter ble det kjent at Cappelen forlag hadde stanset det nye opplaget av Thorbjørn Egners bok «Kaptein Sortebill» etter debatten om ordet «neger» i Pippi.

- Ikke såre noen
Thorbjørn Egner sønn sa da at familien skulle diskutere hva de ville mene om at visen eventuelt ville bli fjernet. Nå har de kommet til konklusjonen at det er helt greit.

- Vi i Egner-familien har tenkt nøye gjennom hva forfatteren selv ville gjort i denne situasjonen, for det har aldri vært meningen fra Thorbjørn Egners side at visen om Vesle Hoa skulle kunne såre noen. Når noen i dag oppfatter visen som sårende, er det ikke vanskelig for oss å sløyfe denne i samlingen, heter det i en uttalelse fra familien.

Cappelen forlag sier at de forholder seg til familiens ønsker.

TEKSTEN GÅR SLIK

«Det var en liten negergutt som hette Vesle Hoa

Han hadde fjær på hodet sitt og ring på tommeltoa»

Første to strofer fra Visen om vesle Hoa (Tekst og melodi: Thorbjørn Egner)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere