*Nettavisen* Nyheter.

Eigersund hardt rammet av stormen Synne

FLERE EVAKUERT: Det har vært store mengder nedbør i Rogaland natt til lørdag og NVE hever flomfaren til rødt, som er høyeste nivå, flere steder i Rogaland. På Helleland har elven steget til langt over sine bredder Foto: NTB Scanpix

Ekstremværet Synne fortsetter sine herjinger i Sør-Norge. I Eigersund kommune i Rogaland er over 100 boliger evakuert i utsatte områder.

06.12.15 09:02

Røde Kors, Sivilforsvaret og politiet er koblet inn for å få kontroll på situasjonen. Det meldes om 200-årsflom ved Hellelandsvassdraget, og ved midnatt natt til søndag steg vannet fortsatt i kommunesenteret Egersund.

– Vannstanden på Gya og på Svalestad på Helleland er på vei ned. Vannet i Egersund stiger fortsatt, og en venter en topp mellom klokken 1 og klokken 3. Det trenger ikke å bli 200-årsflom i Egersundselv om det har vært dette på Helleland, skriver Eigersund kommune på sitt nettsted.

200-årsflom betegner statistisk hvor stor flom som kan forventes i et område i løpet av 200 år, skriver Stavanger Aftenblad.

Masseevakuering

Kriseledelsen i Eigersund kommune ble lørdag kveld evakuert til en ungdomsskole på grunn av den økende vannstanden. Også flere boliger og et omsorgssenter ved Lundeåne er evakuert, skriver NRK.

– 35 beboere i alle aldre er flyttet hjem til pårørende eller andre omsorgssentre i kommunen. Dem vi anser som mest trengende, er blitt flyttet andre steder med helsepersonell, sier leder Arnhild Ravnevann ved Lundeåna bo- og servicesenter.

– Vi er vant til mye vær her på Vestlandet, men vi har ikke opplevd på måtte flytte på grunn av været. Nå valgte vi å gjøre det for å være føre var og unngå at det skulle bli dramatisk, legger hun til.

Totalt var over 100 boliger nær Lundeåne evakuert lørdag kveld, og det kan bli flere sier kommunens beredskapssjef Leif Broch til NRK. Til Aftenbladet opplyser han at det er sendt ut varselsmelding til beboere i de hardest rammede områdene.

Mer nedbør

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ligger det an til den høyeste målte vannstanden noen gang i enkelte vassdrag i Sør-Rogaland. Eik-Hove i Lund kommune fikk 123 millimeter nedbør fra midnatt til lørdag og fram til klokken 23.

Meteorologisk institutt opprettholder sitt ekstremvarsel natt til søndag, men sier at man går mot slutten av den mest intense nedbørsperioden i Rogaland, Vest-Agder og Aust-Agder.

Natt til søndag ventes det opptil 50 millimeter nedbør på seks timer i utsatte områder i Aust-Agder og Rogaland.

– Fra søndag formiddag vil nedbøren gå over i bygeform, og det vil komme inn kjøligere luft, skriver meteorologene i sitt varsel. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag