*Nettavisen* Nyheter.

Eks-ordføreren tok imot yachtferie verdt 440.000

Kunstsilo-konflikten i Kristiansand:

FIKK YACHTFERIE: Her er eks-ordfører Arvid Grundekjøn (innfelt) ombord i «Nikata» under yachtferien verdt 440.000 kroner han fikk av milliardæren Nicolai Tangen.

FIKK YACHTFERIE: Her er eks-ordfører Arvid Grundekjøn (innfelt) ombord i «Nikata» under yachtferien verdt 440.000 kroner han fikk av milliardæren Nicolai Tangen. Foto: Privat

Tidligere ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H), fikk fire dager gratis ombord i yachten «Nikata».

18.01.18 08:28

– Å stå til rors på en så unik båt var fantastisk – det skal jeg ikke legge skjul på, sier eks-ordføreren i en kommentar til kritikerne.

Konflikten rundt kunstsiloen i Kristiansand har skapt enormt engasjement i sørlandsbyen.

Bakgrunn: Konflikt om halv milliard til kunstsiloen i Kristiansand

Både som ordfører og etterpå har Arvid Grundekjøn arbeidet i flere år for å få kommunen og Kristiansand Kommunes Energiverksstiftelse, Cultiva, til å betale mer enn 100 millioner kroner for å bygge et museum som skal huse en kunstgave fra milliardæren Nicolai Tangen.

«Helt uproblematisk»
Grundekjøn bekrefter at han fikk låne milliardærens praktfulle 115 fot lange seilyacht gratis i fire dager fra Palma, Mallorca i oktober 2016, noe han oppfatter som helt uproblematisk.

– Etter at jeg hadde avsluttet min ordførertid fikk jeg spørsmål om å bli styreleder i den nyopprettede AKO Kunststiftelse, hvilket jeg så på som en mulighet til fortsatt å arbeide for prosjektet, skriver Grundekjøn i en tekstmelding til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

GIVEREN: Milliardæren Nicolai Tangen gir kunstsamlingen som skal oppbevares i det store prosjektet Kunstsilo. Foto: Arkitektkontorene Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectura


– Et års tid etter at jeg hadde fratrådt som ordfører, fikk jeg så en hyggelig og overraskende invitasjon til å låne Nicolais nye og fine seilbåt noen dager, og takket ja med stor glede, fortsetter eks-ordføreren.

Klikk på bildet for å forstørre.

SVARER PÅ FACEBOOK: Den tidligere Kristiansands-ordføreren svarer sine skarpeste kritikere på Facebook.

Nettavisen har vært i kontakt med den tidligere Høyre-ordføreren og han står fast på at han ikke oppfatter yachtferien som kritikkverdig.

I tillegg til å svare på tekstmeldinger viser han til svar han har gitt på sosiale medier som Facebook.

– Å antyde at jeg som ordfører skulle hatt en hemmelig agenda for å pådytte skattebetalerne denne gaven, og så fått dra på seiltur med Tangens fine båt som belønning, virker vel noe fjernt? legger han til på Facebook.

Flunkende ny gigantyacht
Den 115 fot lange «Nikata» ble levert i 2015, og har allerede vunnet priser for sitt design. Seilbåten har en maksfart på 29 knop, er 35 meter lang, og ble bygget hos Baltic Yachts i Finland.


Her kan du se en presentasjon: Baltic 115 Nikata vinner designpris

Båten er ikke til utleie, men tilsvarende båter koster rundt 80.000 euro i uken – eller 770.000 kroner.

Dagsprisen på 110.000 kroner tilsvarer 440.000 kroner for de fire dagene eks-ordføreren fikk bruke «Nikata».

Gave til 150 millioner kroner
Den planlagte byggingen av Kunstsilo begynte med at Nicolai Tangen tok direkte kontakt med daværende ordfører Arvid Grundekjøn i 2015 med sine planer om å gi en kunstgave verdt 150 millioner kroner til hjembyen.

Formannskapet i Kristiansand satte straks ned en arbeidsgruppe for å vurdere plassering, og det var Nicolai Tangen selv som foreslo at den gamle kornsiloen kunne bygges om. Prislappen ser nå ut til å bli minst 600 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

LEDET ARBEIDSGRUPPE: Som ordfører var Arvid Grundekjøn sentral i arbeidet med prosjektet som endte opp med forslag om å bygge Kunstsilo for 600 millioner kroner for å huse kunstsamlingen fra Nicolai Tangen. Foto: Formannskapet 19. mai 2015 (Kristiansand kommune)


Ordføreren ledet arbeidsgruppen, og fikk blant annet med seg tidligere Høyre- statssekretær John G. Bernander.

Over til styringsgruppe
Umiddelbart etter at Arvid Grundekjøn gikk av som ordfører, ble han i januar 2016 oppnevnt til en styringsgruppe i samarbeid mellom Kristiansand kommune og kunstgiveren.

Klikk på bildet for å forstørre.

INN I STYRINGSGRUPPE: Tidligere ordfører Arvid Grundekjøn ble umiddelbart oppnevnt til en styringsgruppe for å få realisert kunstsiloen. Foto: Formannskapet 13. januar 2016 (Kristiansand kommune)


Styringsgruppen fikk jobben med å lede arbeidet for å realisere det nye kunstmuseet og Tangen-samlingen på silokaia.

Tvil om habiliteten
En av de skarpeste kritikerne av Kunstsilo er forretningsmannen og Netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsdal. Han reagerer sterkt på opplysningene om at eks-ordføreren fikk en yachtferie.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK: Netthandel-gründeren Einar Øgrey Brandsdal er kritisk til kunstsiloen, og mener at eks-ordførerens seilturer reiser spørsmål om hvor nært vennskap han har med kunstgiveren Nicolai Tangen. Foto: Joakim Løschbrandt (Mediehuset Nettavisen)

– En slik gave gjør at det stilles spørsmål ved hans habilitet, og jeg vet at mange lurer på om det er en gest for at han fikset museet, sier Øgrey Brandsdal til Nettavisen.

Over til kunststiftelse
Etter høsten 2015 gikk Arvid Grundekjøn av som ordfører, men han gikk omtrent umiddelbart over til å bli styreleder i AKO Kunststiftelse – en stiftelse Nicolai Tangen opprettet for Tangen-samlingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

ARBEIDER FOR KUNSTSILO: Tidligere statssekretær John G. Bernander har i flere år arbeidet for å få realisert kunstsiloen, oppnevnt av Nicolai Tangen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Også John G. Bernander sitter i stiftelsen, der styrets medlemmer blir indirekte oppnevnt av Nicolai Tangen.

Som styreleder i stiftelsen har Grundekjøn fortsatt sitt arbeid for å få realisert Kunstsilo. Planen er at Kristiansand kommune skal bidra med 50 millioner kroner, Vest-Agder fylkeskommune med 25 millioner kroner og Aust-Agder fylkeskommune med 5 millioner kroner, ifølge søknaden fra Sørlandets Kunstmuseum.

Som ledd i finansieringsplanen skal Sørlandets Kunstmuseum låne 280 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

KUNSTSILO: Nybygget vil koste 600 millioner kroner, og krever store bevilgninger fra kommunen og Cultiva. Foto: Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectural studio


100 millioner fra barn og unge

Den største konflikten ligger i den allmennyttige stiftelsen Kristiansand Kommunes Energistiftelse (Cultiva).

Klikk på bildet for å forstørre.

STYREFORMANN: Tidligere Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen (H), er styreformann i Cultiva, som på fredag tar stilling til om stiftelsen skal bruke 100 millioner kroner på Kunstsilo.

Stiftelsens strategi er å støtte barn, unge og talenter, men fredag skal styret ta stilling til et omstridt forslag om å bevilge 100 millioner kroner til Kunstsilo.

Hvis styret gjør vedtaket, er det i strid med administrasjonens anbefaling og investeringsrådet.

Cultivas styreformann er Ansgar Gabrielsen, også han tidligere Høyre-statsråd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.