*Nettavisen* Nyheter.

Eks-politimann fikk 25.000 i forelegg for å ha lekket informasjon til tidligere journalist

FORELEGG: John Christian Elden forsvarer den tidligere politimannen som ga taushetsbelagt informasjon til en tidligere journalist. Forelegget er på 25.000 kroner. Politimannen erkjenner forholdene, men ønsker et lavere forelegg. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

- Han erkjenner forholdene og vedtar en bot. Vi vil diskutere størrelsen på denne, sier forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

I slutten av juni ble en tidligere journalist pågrepet av politiet og siktet for grov korrupsjon.

Journalisten har hele tiden nektet for å ha gjort noe straffbart.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rune Fossum, juridisk rådgiver hos Spesialenheten for politisaker. Foto: Paul Weaver/Mediehuset Nettavisen

- Brøt taushetsplikt og søkte i registre

I samme sak ble en tidligere politimann i Asker og Bærum politidistrikt siktet for brudd på taushetsplikten, og for å ha gjort søk i politiets registre, uten tjenestelig grunn.

Informasjonen skal han ha gitt til den korrupsjonssiktede journalisten. Den tidligere politimannen har vært under etterforskning av Spesialenheten for politisaker, og fikk nylig forelegget.

Spesialenheten bekreftet Nettavisens opplysninger tirsdag.

- Vi har gitt en tidligere ansatt i politiet et forelegg på 25.000 kroner, for brudd på taushetsplikt og for å ha søkt i politiets systemer uten tjenestelig grunn. Forelegget er ennå ikke vedtatt, forteller juridisk rådgiver hos Spesialenheten Rune Fossum til Nettavisen.

Elden: - Spesielt å bli underrettet av media

Politimannens forsvarer John Christian Elden hadde ikke fått noe informasjon om forelegget da Nettavisen tok kontakt tirsdag ettermiddag.

- Det er spesielt å bli underrettet av media om et forelegg for brudd på taushetsplikt, men jeg noterer at det skjer.

Fakta

Vollen-saken 2012

Etter at Elden hadde fått bekreftet forelegget av Spesialenheten ga han følgende kommentar:

- Det gjelder to poster om samme forhold. Han har søkt i registeret og deretter gitt opplysninger til en person han trodde var journalist. Tanken var at det kunne bidra til å løse saken, og er vanlige holdninger hos politiet. Han erkjenner dette og vil vedta en bot. Vi diskuterer størrelsen på denne.

Saken Elden sikter til er den mye omtalte Vollen-saken fra 2012, hvor det skjedde et brutalt boligangrep.

Tidligere journalist hjalp Tromsdal

Saken er fortsatt under etterforskning, og det er usikkert om den blir oppklart. Finansakrobaten Christer Tromsdal er ifølge politiet en av hovedpersonene bak ugjerningen.

Kilder, uavhengig av hverandre, forteller til Nettavisen at vitner har forklart for politiet at boligangrepet skal ha blitt bestilt av Tromsdal.

Boligangrepet fant sted samtidig som Tromsdal var i retten i en bedragerisak.

Politiets teori er at gjerningsmennene gikk til feil hus, og at angrepet var rettet mot en av meddommerne i bedragerisaken. Tromsdal ble dømt til seks års fengsel i saken, men fikk senere dommen opphevet da den aktuelle meddommeren ble erklært inhabil.

Den tidligere journalisten bidro i arbeidet med å få dommen opphevet. Han hadde da rolle som medhjelper for Tromsdals forsvarere.

Den korrupsjonssiktede journalistens forsvarer Jonny Sveen sier til Nettavisen at hans klient nekter straffskyld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag