*Nettavisen* Nyheter.

Eksamen kan bli avlyst

Elevorganisasjonen krever at en skolestreik ikke skal gå ut over eksamen, men Utdanningsdirektoratet vil ikke love noe.

22.05.08 11:55

- Det er utrolig viktig at en eventuell skolestreik ikke går ut over elevenes mulighet til å søke videregående, sier leder Vibeke Mohn Herberg i Elevorganisasjonen til Nettavisen.

Over 100 skoler og barnehager kan bli stengt fra fredag morgen på grunn av streik. Både grunnskoler og videregående skoler i Oslo, Bergen, Bærum, Tromsø og Karmøy vil bli berørt dersom meklingen mellom Unio og Kommunenes Sentralforbund (KS) ikke fører fram. Partene har frist til natt til fredag for å bli enige.

Se lista over aktuelle skoler og barnehager her

- Må få standpunktkarakter
Nå krever Elevorganisasjonen at elever som blir rammet av en eventuell streik må få mulighet til å søke på videregående skoler på lik linje med andre elever.

- Elevene må sikres en standpunktkarakter selv om de ikke har hatt eksamen, sier Herberg.

- Må vente og se
Utdanningsdirektoratet sier at de vil vente til det blir en eventuell streik før de sier hva gjøre hvis elever ikke får tatt eksamen.

- Det vil selvfølgelig få konsekvenser hvis lærere blir tatt ut i streik, men vi forholder oss nå til at det ikke blir noen streik. Ellers har vi våre rutiner i forhold til streik, sier avdelingsdirektør Siv Hilde Lindstrøm i Utdanningsdirektoratet.

- Hva går rutinene ut på?

- Vi gjør våre forberedelser internt og vi vil vurdere tiltak etter at en eventuell streik er avsluttet. Vi forholder oss nå til at det ikke er noen konflikt, sier Lindstrøm.

- Rett på videregående utdanning
Men seksjonsleder Joar Loland ved opplæringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune beroliger urolige elever og lærere. I hans fylke skal avgangselever ved fire ungdomsskoler etter planen ha skriftlig eksamen fredag.

- Alle har rett på videregående opplæring. I og med at en har denne retten og at det er fritt skolevalg i fylket, skal en ha rett til å komme inn på en av ti ønsker, sier Loland til Nettavisen.

- Kan en elev risikere og ikke komme inn på førstevalget fordi vedkommende mangler en karakter?

- Nei, ikke på grunn av en manglende karakter, det skal vi klare å ordne, sier Loland som føler seg trygg på at Utdanningsdirektoratet vil sende ut et rundskriv med løsninger hvis det blir streik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag