*Nettavisen* Nyheter.

Ekspert om Breivik-soning: – Fengselsstraff skal oppleves som et onde

KLAGER: Ekspert på menneskerettigheter, Jon Wessel-Aas, (innfelt) mener at det skal merkes å sone en fengselsdom. Han mener også at restriksjoner må stå i forhold til dommen man er idømt. Foto: NTB Scanpix

– Det er hjemmel for mange restriksjoner, men det avhenger av hvem du er og hvilken fare du utgjør, sier ekspert på menneskerettigheter Jon Wessel-Aas.

30.09.15 13:40

I går omtalte Nettavisen at terrordømte Anders Behring Breivik klaget sin nød over soningsforholdene i Skien fengsel.

Ifølge Breivik ble det tøffere soningsvilkår etter vedtak 2. september i år. Han mener at forholdene nå er uutholdelig, og skriver i et brev at han skal sultestreike til han dør.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

I et brev klager Breivik over soningsforholdene i Skien fengsel. Foto: Faksimile Nettavisen

Breivik kan ilegges restriksjoner

I brevet klager også Breivik på lite menneskelig kontakt og for mye isolasjon. Han truer også med å anmelde justisminister Anders Anundsen (Frp).

Ekspert på menneskerettigheter, advokat Jon Wessel-Aas, mener at soning av fengselsdom skal merkes.

– Han er i utgangspunktet dømt til å sone en dom. Meningen med fengselsstraff er at det skal oppleves som et onde, i den forstand at det er en frihetsberøvelse, sier han til Nettavisen.

– Men han skal kunne ha omgang med andre, kunne få besøk og kommunisere med omverdenen, fortsetter han.

Nettavisens leder: «Han skal føle det som et onde»

Wessel-Aas fremhever også at Kriminalomsorgen har mulighet for å bruke restriksjoner.

– De har hjemmel for mange restriksjoner, men det avhenger av hvem du er og hvilken fare du utgjør. Når du er dømt for det han er, er det relevant til enhver tid å vurdere sikkerhetsrisikoen. Men restriksjonene du blir ilagt må henge sammen med det du sitter inne for, sier Wessel-Aas.

Les også: Breivik fra fengselet: – Jeg vil sultestreike til døden

Les også: Derfor saksøker Breivik Norge

Les også: 22. juli-støttegruppe skuffet over media

Klikk på bildet for å forstørre.

Ekspert på menneskerettigheter Mads Andenæs

– Bra at Breivik får prøvet saken

Tidligere i sommer leverte Breivik inn sitt søksmål av Norge til Oslo tingrett. Andre eksperter mener det er bra han får prøvet saken sin for domstolen.

– Breivik er heldigvis en mann som kan formulere seg, og kan bruke systemet til å klage på soningsforholdene. Det er bra. Han skal ha like gode rettigheter som alle andre. Det må det aldri være noen tvil om, sier jusprofessor ved Universitetet i Oslo Mads Andenæs til Nettavisen.

I brevet, og i søksmålet, beskriver Breivik en hverdag med ransakelser av cellen, nakenransakelser, dårlige luftemuligheter og lite fellesskap.

– I norsk fengselsvesen er det tradisjon for overdreven bruk av isolasjon. Det er derfor godt at en så ressurssterk person som Breivik får prøve alle sider av sine soningsvilkår på alle måter, slår Andenæs fast.

Professor i kriminologi ved universitetet i Oslo, Hedda Giertsen, men det kan være gode grunner for å begrense Breiviks kontakt med overdenen.

– Breiviks lovbrudd kan tilsi at man må ta hensyn til sider ved han forhold til omgivelsene. Skal han ha mulighet for å formidle sine ideer? Ytringsfriheten strekker seg langt, men å formidle ideer som lå til grunn for handlingene han er dømt for, kan være problematisk, konstaterer hun til Nettavisen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag