*Nettavisen* Nyheter.

Ekspert på ytringsfrihet: - Facebook provoserer kraftig

KRITIKK MOT FACEBOOK: Ekspert på ytringsfrihet Vidar Strømme (til høyre) kritiserer Facebook for å blokkere sjefredaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum etter at han delte en kritisk kommentar som handlet om sensur av det ikoniske krigsbildet fra Vietnamkrigen. Foto: NTB Scanpix og privat (montasje)

Sjefredaktør i Nettavisen kneblet av Facebook. - Dette synes jeg er veldig alvorlig, sier ekspert på ytringsfrihet Vidar Strømme.

08.09.16 16:17

På tirsdag skrev sjefredaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum en kommentar om at forfatter Tom Egeland var blitt utestengt fra Facebook.

Les kommentaren: Facebook risikerer boikott og protester fra brukerne

Årsaken var at forfatteren publiserte det ikoniske bildet fra Vietnamkrigen hvor barn løper etter å ha blitt bombet med napalm.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Kraftig tiltak

Etter Stavrums kritiske kommentar mot sosiale medier-giganten, ble han selv ble blokkert av Facebook i 24 timer. Inntil klokken 17.00 torsdag kan han ikke publisere noe på Facebook og heller ikke svare på meldinger til folk som tar kontakt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- Jeg reagerer sterkt på dette, og mener det er et enda sterkere tiltak enn om bare at bildet hadde blitt fjernet. En utestengning er et kraftig tiltak, spesielt mot redaktører som i kraft av sin rolle skriver en kommentar med et meningsinnhold, sier ekspert på advokat og ekspert på ytringsfrihet Vidar Strømme til Nettavisen.

Les: For første gang er en norsk redaktør utestengt fra Facebook

- Facebook provoserer kraftig ved å gjøre seg til overredaktør. Jeg synes dette er veldig alvorlig. Da jeg leste nyheten reagerte jeg spontant og tenkte at dette var meget ille.

Vi har kontaktet Facebooks kommunikasjonsjef i Norden Peter Münster som ikke ønsker å kommentere denne saken spesifikt. I stedet sendte han en generell mail med link til Facebooks generelle retningslinjer.

- Pussig med blokkering

Norsk Redaktørforening reagerer på Facebooks knebling av Stavrum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Portretter av generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening. Foto: Norsk Redaktørforening

- Dette er nok et bevis på at Facebook ikke har forstått elementære prinsipper for fri debatt i et demokratisk samfunn. Facebook er tuftet på ideen om et delingssamfunn. Her skal det være enkelt og mulig å dele tanker, meninger, opplevelser og følelser. Det er pussig at de skal begynne å blokkere personer med meninger de ikke liker, sier generalsekretær Arne Jensen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vidar Strømme Foto: Privat

Stavrum fikk ikke noe forhåndsvarsel om Facebook-blokkeringen, og har heller ikke fått konkrete svar på hvorfor han er utestengt. Han føler seg kneblet og vurderer å slette sin private Facebook-konto.

- Det alvorlige i saken er at vi ikke kan stole på Facebook som distributør for nyheter og debatt i Norge. Dette er et tankekors siden de ønsker å ha et forhold til norske medier, sier Stavrum til Nettavisen.

- I motsetning til de fleste andre har jeg tilgang til en talerstol som fortsatt når flere enn min Facebook-profil. Det siste døgnet har fått meg til å vurdere å slette min private Facebook-konto.

Gunnar Stavrum: Verden slik Facebook ønsker du skal se den

Klikk på bildet for å forstørre.

SENSURERT: I Stavrums nyeste kommentar, «Verden slik Facebook ønsker du skal se den», har redaktøren lagt på sensur på det ikoniske bildet.

- Ingen forståelse for blokkering

I kommentaren til Stavrum brukte han det ikoniske krigsbildet fra Vietnam som hovedbilde.

- Har du forståelse for at Facebook gjør som de gjør når du visste godt at de ikke likte at bildet ble publisert?

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne beskjeden fikk Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum fra Facebook. Nå er han utestengt i 24 timer. Foto: Skjermdump

- Nei det har jeg ikke. Jeg mener det er en totalt mangel på redaksjonell dømmekraft når du ikke forstår at dette bildet, som kanskje er ett av de viktigste krigsbildene i historien, har en historisk verdi. Bildet handler om napalm og krigføring i Vietnam. Å tro at det handler om nakenhet er total mangel på redaksjonell dømmekraft.

Les også: Facebook fjernet det ikoniske krigsbildet grunnet nakenhet

Stavrum mener også at blokkeringen ikke utelukkende er styrt av algoritmer.

- Slik jeg kjenner Facebook og tilsvarende store organisasjoner, så er denne saken løftet opp fra Facebook Norge til Facebook sentralt. Bildet har vært publisert så mange ganger og dette er en vurdering de har gjort som ikke lenger kan forklares ved algoritmer.

Deler Stavrum-kommentar

Ekspert på ytringsfrihet Jon Wessel-Aas har skrevet et kritisk Facebook-innlegg, etter blokkeringen av Stavrum, på sin private vegg. Men forteller til Nettavisen at de som privat aktør selv bestemmer hva de skal ha på sine plattformer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jon Wessel-Aas. Foto: (Pressefoto)

- De bestemmer selv hvilke regler de skal ha for innhold på sin plattform, og til en viss grad skjønner jeg at en aktør som har ambisjoner om å være tilgjengelig i alle land i verden møter noen utfordringer. Men denne saken illustrerer også hvor absurd dette blir.

- Det handler om å sensurere et innlegg i debatten om sensurpolitikk. Her blir det opp til folk å bruke sin forbrukermakt.

Etter at Stavrum ble blokkert av Facebook har flere tatt til orde får å dele kommentaren hans i protest mot sosiale medier-giganten.

- Det er ikke mye jeg kan gjøre, men å dele innlegget hans er en måte for meg å markere min motstand, sier Arne Jensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag