RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksplosiv økning i diabetes

Sist oppdatert:
Eksperter tror en 25 prosent økning i antallet tilfeller av diabetes 1 hos barn kan skyldes en virusepidemi.

Tallet på barn med diabetes har økt med 25 prosent bare de siste fem årene. Økningen bekymrer ekspertene, som nå diskuterer hva som er årsaken. En teori er at dette skyldes virusinfeksjoner.

- En så kraftg økning som dette må vi kalle en epidemi, sier lege og diabetesforsker Geir Joner til TV 2 Nyhetene. Han sier økningen ikke kan forklares med arvemessige forhold, men må skyldes ytre påvirkning.

I en artikkel i Dagens Medisin pekes det på én mulig forklaring på den eksplosive økningen av diabetes type 1-tilfeller: Barn som fra før er arvelig belastes, smittes av for eksempel en tarminfeksjon som i sin tur utløser diabetes type 1.

- Hvis denne utviklingen fortsetter, vil det føre til en dobling av antallet tilfeller av diabetes 1 over få år, sier Joner.

Svaret på utfordringen kan ifølge Joner være å utvikle vaksiner som kan forebygge at de som er spesielt utsatt får sykdommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere