RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eksporterer tiger fra Norge

Sist oppdatert:
Den sibirske tigerungen Tinka forlater neste uke sin fødeby Kristiansand til fordel for Sveits.

Tinka har vært en av Dyreparkens største yndlinger siden hun ble født 15. mai 2003. Det er det europeiske avlsprogrammet EEP (European Endangered Species Program) som har anbefalt at Tinka flyttes til Sveits.

Fare for innavl er den største risikoen ved å la Tinka forbli i Dyreparken. Det har hele tiden vært meningen at Tinka skal flyttes til en annen dyrepark, og nå er altså tiden kommet, skriver Dyreparken i en pressemelding.

- I Sveits vil Tinka få muligheten til å starte egen famile. Dyreparken hun kommer til har kun en hanntiger fra før. Tinka vil på denne måten bidra til å opprettholde en bærekraftig tigerbestand, og inngår i det viktige arbeidet for å bevare utryddingstruede sibirske tigre også i det fri, sier Rolf Arne Ølberg, leder for dyreavdelingen i Kristiansand Dyrepark.

Dyreparken håper å slippe å bedøve Tinka, og vil derfor lokke henne inn i transportkassen ved hjelp av kjøtt.

Dagen blir veldig spesiell for Rune Landås. Da Tinka ble født, og moren avviste henne, opererte Rune i flere måneder som "reservemor". Han matet Tinka flere ganger om dagen, ga henne flaskemelk og passet på at hun hadde det godt.

Foreldrene Ryeka og Ulysses kom til Dyreparken i 2002. Ryeka har siden født tre barn, Tinka ble født i mai 2003, og tvillingene Rex og Alexandra okm til verden i desember samme år.

Det er god plass til familien på fem i Dyreparken. Med det europeiske avlsprogrammet for sibirske tigre ønsker ikke at dyreparker skal ha mer enn ett avlspar. Dessuten er det ikke naturlig for tigre å gå sammen i familiegrupper i naturen.

- Selvsagt er det synd å miste Tinka. Men vi må bare se i øynene at det er slik det må være, sier veterinær Gunn Holen Robstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere