Gå til sidens hovedinnhold

- Ekstremt aggressiv og bevæpnet

MALAGA/OSLO (TV 2 Nettavisen): Norsk politi trodde David Toska var bevæpnet og ville sette seg til motverge. De advarte spansk politi om at han kunne ha livvakter. Les spanjolenes versjon av pågripelsen.

Dette kommer fram i en pressemelding innenriksdepartementet i Spania sendte ut onsdag kveld. Ifølge departementet var aksjonen som ledet til pågripelsen av Toska, et samarbeid mellom det spanske rikspolitiet og guardia civil og norsk politi.

I spanjolenes pressemelding kommer det også fram at norsk politi advarte sine spanske kolleger om at Toska var ekstremt aggressiv og hadde for vane å bære våpen. De advarte også mot at han kunne ha med seg egne livvakter.

Ransutbytte: 58 millioner
Innenriksdepartementet skriver i sin pressemelding at de «har pågrepet Norges farligste forbryter og at han regnes som leder av ransbanden, hvor flere har militær trening».

For første gang blir også utbyttet fra Nokas-ranet bekreftet. Innenriksdepartementet skriver at «Ransbanden skal ha tatt 58 millioner kroner og drept en politimann under aksjonen».

Alle opplysningene i pressemeldingen bygger på informasjon norske politietterforskere har gitt til sine spanske kolleger.

Skjulte seg på kafeer
Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, skal Toska ha oppholdt seg en god stund i Spania.

David Aleksander Toska ble avslørt av sin egen e-post. Gjennom e-post blant annet til en venn som oppholdt seg i Storbritannia, skal ransetterforskerne fra Stavanger ha kommet på sporet av den etterlyste nordmannen.

Politiet skal også ha klart å spore IP-adressen han sendte e-postene fra. Dette skal ha blitt gjort ved en politiaksjon i Storbritannia, gjennom avhør av vitner og beslag av pc-er hos de øvrige siktede i saken.

På denne måten fant de ut at flere av e-postene var sendt fra internettkaféer i Malaga. Flere av kaféene ligger ved jernbanestasjonen, hvor Toska ble pågrepet tirsdag 5. april klokken 1300.

Dette gjorde at etterforskerne i Stavanger tok direkte kontakt med det spanske rikspolitiet, og det ble lagt en felles plan for å pågripe Toska.

Avslørt av video
Etterforskerne skal flere ganger ha vært i hælene på den ranssiktede 29-åringen. Men han slapp alltid unna. Selvom de kontrollerte e-postene hans, var de forsent ute til pågripelse.

Først da Guardia Civil fanget opp bilder fra et overvåkningskamera kort tid før pågripelsen ble det fart i sakene.

Innenriksdepartementet opplyser i sin pressemelding at det var vanskelig å se at det virkelig var Toska, på grunn av den store forvandlingen han hadde gjennomgått. Men de klarte likevel å identifisere han.

«Det var bildene fra tapen sendt ut til alle enheter fra guardia civil som førte til arrestasjonen nær togstasjonen ved middagstid tirsdag. Den ettersøkte ble pågrepet sammen med en annen person som er ettersøkt i forbindelse med en narkotikasak i Norge.», skriver innenriksdepartementet i pressemeldingen.

Narko-etterlyst tatt
Toskas 28 år gamle narko-etterlyste venn, som ble tatt sammen med Toska, har vært på rømmen i flere år.

Han skal ifølge politiet spille en sentral rolle som bakmann i flere store narkotikasaker i Norge. Nå risikerer han også å bli siktet for å ha hjulpet Toska under flukten.

Ifølge narko-etterforskere i Oslo skal 28-åringen ha stått bak innførselen av omlag 900 kilo hasj til Norge i november i fjor. I tillegg trekkes også navnet hans fram i en annen stor narko-sak fra i fjor.

Følte seg trygg
Kilder som kjenner det kriminelle miljøet i Oslo godt, mener Toska skal ha følt seg trygg etter at han skiftet utseende. I dag har han betydelig lengre hår, han bruker briller og har skjegg. Selv spansk politi hadde problemer med å kjenne ham igjen før de gikk til pågripelse.

Ifølge sentralt plasserte politikilder skal Toska ha oppført seg mer og mer uvørent den siste tida.

- Vi har følelsen av at han ble mer og mer selvsikker, at han trodde han levde helt inkognito, og dermed tok flere sjanser. Dette er veldig vanlig for personer som er på rømmen over lengre tid, og gjør politiets jobb lettere, sier kilden til TV 2 Nettavisen.

Var med venn
Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, skal Toska ha oppholdt seg i nærheten av den 28 år gamle narko-etterlyste vennen den siste tida.

I og med at politiet visste at Toska brukte internett aktivt, og kommuniserte med flere venner, både i Norge og utlandet, tok de ingen sjanser etter at den andre Nokas-etterlyste, Ridvan Halimi, ble pågrepet lørdag.

Allerede i løpet av helgen skal spansk politi ha forsøkt å aksjonere mot David Aleksander Toska, men de lyktes ikke å finne ham.

Det skjedde først på jernbanestasjonen i Malaga tirsdag denne uka.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus