*Nettavisen* Nyheter.

Ekstremværet Nina avtar i styrke

Ekstremværet Nina herjer i Øygarden lørdag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Ekstremværet Nina har blåst fra seg og tar farvel søndag kveld som en beskjeden frisk bris.

11.01.15 08:35

Men uværet har satt sine spor: Et utall trær er revet over ende, titusenvis mistet strømmen, og både tog, fly, båter og bilister ble rammet.

Etter å ha feid inn over Vestlandet med orkans styrke lørdag ettermiddag og kveld, hadde vinden minket så mye i hele landet at Meteorologisk institutt i 1.30-tiden natt til søndag fastslo at ekstremværet var over for denne gang.

Flere steder på Østlandet, Sørlandet og særlig Vestlandet meldes det fortsatt om opp mot full storm, men vinden avtok, og minket videre utover natten. Fortsatt vil det blåse liten storm i fjellet sør for Finse første del av søndagen.

37 trær på vestfoldveiene

Stormsenteret hadde natt til søndag delt seg i to, med én del over Midt-Sverige, og den andre delen liggende i ro utenfor kysten av Møre og Romsdal.

I Østfold hadde vinden minket til stiv kuling på kysten, mens det var sterk kuling i Vestfold på den andre siden av fjorden. I Vestfold meldte politiet i 4-tiden at 37 trær hadde falt over veibaner i hele fylket.

I både Buskerud, Telemark og Aust-Agder meldes det fortsatt om kraftige vindkast og storm utsatte steder i fjellet, men dette er uansett under grensen for ekstremvær.

I Vest-Agder hadde vinden minket til sterk kuling på kysten i 1.30-tiden, men det blåste fortsatt full storm på Lindesnes.

Forferdelig hektisk

Selv om uværet ikke lenger regnes som ekstremt, var det fortsatt ikke helt vindstille i verken Rogaland, Hordaland eller Sogn og Fjordane natt til søndag, med nordvestlig liten og til dels full storm i alle fylkene.

I Hordaland opplyser politiet natt til søndag at antall meldinger om veltede trær og ødelagte strømledninger har avtatt betraktelig, men de legger ikke skjul på at det har vært forferdelig hektisk og travelt.

Gjennom ettermiddagen og kvelden lørdag var det farlig å oppholde seg de fleste steder langs kysten i både Hordaland, Rogaland og Vest-Agder, og politiet oppfordret folk til å holde seg innendørs.

Med vindkast på opp mot 46 sekundmeter, førte ekstremværet til stengte broer og tunneler og stans i både fly-, ferje-, tog- og biltrafikk. Selv om noen togstrekninger ble åpnet igjen gjennom natten, oppsto nye problemer blant annet på Bergensbanen. Bergen lufthavn Flesland måtte stenges allerede før klokka 13 lørdag ettermiddag, men åpnet for trafikk igjen like før 21.30.

Strømløse

I løpet av to tøffe timer lørdag ettermiddag meldte Meteorologisk institutt om jevn orkan vindstyrke på flere målepunkter i både Hordaland, Rogaland og Vest-Agder. Orkan er vindstyrke over 32,6 meter per sekund.

Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap ( BKK ) opplyser ved 7-tiden søndag morgen at rundt 18.000 kunder berørt av strømbrudd forårsaket av uværet.

– Søndag morgen vil vi ha mye mannskap og utstyr ute for å feilsøke og feilrette, opplyser BKK videre.

Kommunikasjonsdirektør i kraftselskapet, Tony Nundal sier til TV 2 søndag morgen at ekstremværet har gjort svært store skader, men at de ikke ser det totale omfanget før det har blitt lyst. BKK vurderer å gå opp med helikopter for å få oversikt. Selskapet tidoblet mannskapsstyrken mens Nina herjet på sitt verste.

Jobber på spreng
Agder Energi meldte klokka 23 lørdag kveld om 15.000 strømløse kunder, men dette tallet sank sakte, men sikkert mens kraftselskapets mannskaper jobbet på spreng med å reparere ødelagte linjer og feil. Ved 7-tiden søndag morgen var antall kunder uten strøm nede i drøye 3.100.

Mange av Agder Energis strømkunder hadde vært uten strøm siden midt på dagen lørdag.

– For oss er det viktig å sørge for at disse får strømmen tilbake. Vi setter pris på den tålmodighet mange viser, og kommer tilbake med mer informasjon om feilretting og strømsituasjonen, opplyser selskapet på sine hjemmesider.

Da Norges vassdrags- og energidirektorat sist oppdaterte status for strømsituasjonen i Sør-Norge klokka 22 lørdag kveld, var fortsatt 67.000 kunder, tilsvarende 154.000 mennesker, fortsatt uten strøm.

– Det er vårt inntrykk at nettselskapene har vært rustet for dette ekstremværet og at de følger opp med informasjon til sine kunder via ulike kanaler, sa Ingunn Åsgard Bendiksen, direktør for tilsyn og beredskap i NVE.

Gå og sov nå!
I Rogaland var noen tusen fortsatt uten strøm sent lørdag kveld, men mange i oljefylket hadde da kunnet blåse ut stearinlysene. Haugaland Kraft meldte på sine nettsider at 8.000 kunder var uten strøm i distriktet sitt i 22-tiden.

– Vi jobber under vanskelige forhold, og på et tidspunkt må mannskapene våre hvile. Vi vil ha noen som fortsetter utover noen timer, men de fleste vil nå etter hvert bli sendt hjem for å gjenoppta feilrettingen i morgen tidlig, opplyste selskapet på sin Facebook-side i 23-tiden.

Selv om mange hadde vært uten strøm siden midt på dagen lørdag da ekstremværet Nina feide inn med orkans styrke, viser de aller fleste forståelse for at det tar tid å utbedre feilene.

Kommer og går
Mens antall strømløse har gått ned på Vestlandet, gikk tallet opp på Østlandet. NVE melder om strømutfall i Telemark og Vestfold så langt.

– Mange opplever at strømforsyningen kommer og går. Den sterke vinden bidrar til at strømførende linjer slås mot hverandre. Det medfører at antallet kunder uten strøm endres fra minutt til minutt, sa Kjetil Hillestad i NVE lørdag kveld.

Trefall og løse gjenstander på kraftlinjer har vært en stor utfordring og var fortsatt en stor utfordring utover lørdagskvelden og natt til søndag.

– Det advares mot å nærme seg strømlinjer som ligger på bakken. Det er viktig å varsle lokalt e-verk om slike observasjoner, sa Hillestad.

Men over alt meldes det nå at vinden er i ferd med å avta. I vestlandsfylkene minket vinden til sterk kuling utover natten. Søndag kveld er det bare en beskjeden frisk bris igjen av ekstremværet Nina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.